S-a inventat „sicriul viu”, un cocon din ciuperci care descompune trupul în nutrienți pentru natură

FOTO: Captură Facebook
FOTO: Captură Facebook

În Olanda a început să fie utilizat „sicriul viu”, un cocon din ciuperci care permite descompunerea rapidă a corpului. Trupurile neînsuflețite devin compost pentru natură și îmbogățesc solul datorită beneficiilor miceliului, aparatul vegetativ al ciupercilor, spune inventatorul Bob Hendrikx.

Ideea „Living Cocoon” s-a materializat într-un laborator de la Universitatea Tehnologică din orașul Delft. Este vorba despre un sicriu care e, de fapt, un organism fabricat pe baza structurii rădăcinii ciupercilor, importanți reciclatori ai naturii, spune invetatorul.

Sicrirul a fost utilizat recent și a fost aleasă o femeie de 82 de ani, al cărei corp va fi complet descompus în doi-trei ani, proces care durează mai mult de un deceniu într-un sicriu clasic din lemn.

Sicriul din ciuperci permite ”reîntoarcerea la ciclul vieţii” fără ”poluarea mediului înconjurător cu toxine prezente în corp şi cu tot ce este pus în sicrie”, a declarat Hendrikx.

„Miceliul şi numeroasele microorganisme din interior accelerează procesul de descompunere şi neutralizează toxinele din sol şi din corpul nostru şi îmbogăţesc natura”, a adăugat el.

„Living Cocoon” are dimensiunile şi aspectul unui sicriu clasic, dar are culoarea caracteristică, albicioasă, a miceliului. În interior este amplasat un strat de muşchi, care va găzdui corpul decedatului. Şi insectele.

Costul unui astfel de scriu este de 1.500 de euro. Procesul de fabricaţie constă în săparea sub muşchiul din pădure, adunarea miceliului, amestecarea cu aşchii de lemn şi plasarea în matriţa unui sicriu clasic.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.