S-a aflat cu ce substanță a fost otrăvit Alexei Navalnîi

Alexei Navalny. Foto: Wikimedia Commons

Guvernul german a anunțat cu ce substanță a fost otrăvit Alexei Navalnîi, opozantul lui Putin. Potrivit autorităților, testele toxicologice au demonstrat „fără urmă de îndoială” despre ce substanță este vorba.

Politicianul și activistul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică din categoria agenților toxici Novichok, anunță BBC.

Agenții toxici Novichok reprezintă o armă chimică dezvoltată de Uniunea Sovietică și de Rusia între anii 1971 și 1993.

Oamenii de știință ruși care au dezvoltat aceste neurotoxine au susținut că ele sunt cele mai mortale neurotoxine fabricate vreodată, unele variante fiind chiar de 10 ori mai toxice decât o altă substanță extrem de toxică, numită soman (aceasta din urmă este considerată armă chimică și armă de distrugere în masă de către ONU).

Cu Novichok a fost otrăvit și Serghei Skripal, un fost ofițer militar rus și totodată agent dublu, în anul 2018 în Marea Britanie.

Potrivit BBC, Novichok înseamnă „nou-venit” în limba rusă. Agenții toxici din această clasă au efecte similare cu alte neurotoxine: ei acționează prin blocarea mesajelor care vin de la nervi la mușchi, provocând o adevărată prăbușire a funcțiilor organismului.

Sursa citată mai notează că, în vreme ce anumiți agenți toxici Novichok sunt sub formă lichidă, despre alții se crede că există în formă solidă, ceea ce înseamnă că ar putea fi răspândiți sub formă de pudră ultra-fină.

Fiind gândiți pentru a acționa mai repede decât alte neurotoxine, efectul Novichok se putea produce chiar și după numai 30 de secunde de la otrăvire.

Alexei Navalnîi a fost transportat la Berlin luna trecută, după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor. De atunci, el se află în comă.

Apropiații săi spun că politicianul rus, care este și un luptător anti-corupție și anti-Putin, a fost otrăvit din ordinul președintelui Rusiei. Kremlinul a negat acuzațiile.

Guvernul german a condamnat atacul și a solicitat Rusiei să ofere urgent o explicație pentru otrăvirea lui Navalnîi.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.