Trenuri directe pe ruta Viena-Oradea-Cluj, introduse de compania feroviară austriacă

tren austria
Foto: Haneburger / Wikimedia Commons

Compania austriacă de stat ÖBB intră pe piaţa transportului feroviar de călători din România, cu trenuri pe ruta Viena – Cluj Napoca, anunță economica.net.

Începând 2019, compania austriacă de transport feroviar va introduce trenuri pe ruta Viena – Budapesta – Oradea – Cluj-Napoca.

Este pentru prima dată când ÖBB (Österreichische Bundesbahnen – Căile ferate federale austriece) include destinaţii din România în programul său de transport de călători.

Programul de circulaţie va fi următorul:

Viena (10:42) – Budapesta (13:19) – Cluj-Napoca (22:25);

Cluj-Napoca (07:40) – Budapesta (14:40) – Viena (17:21)

Rutele OBB în 2019
Rutele OBB în 2019

Cu o punctualitate de 96%, ÖBB este unul dintre cei mai performanți operatori feroviari din Europa.

Compania austriacă are 41.107 angajați, precum și 1.900 de ucenici. În fiecare zi, aproximativ 1,3 milioane de persoane circulă cu ÖBB. Anual, numărul pasagerilor ajunge la 459 de milioane. De asemenea, ÖBB transportă anual și 115 milioane de tone de bunuri.

Interesant este că tot acest transport are loc într-un mod prietenos cu mediul înconjurător. 100% din electricitatea folosită pe căile ferate austriece este produsă folosind surse regenerabile de energie, se arată pe site-ul companiei.

Compania ÖBB este deținută în procent de 100% de statul austriac, fiind administrată prin intermediul Ministerului Transportului, Inovației și Tehnologiei.

În 2017, ÖBB a avut venituri de 5,5 miliarde de euro.

ÖBB are și 67 de trenuri foarte rapide (Railjet), care ating viteza maximă de 230 de km/h. Aceste trenuri au fost introduse în anii 2008-2009 și operează atât intern, cât și pentru a lega Austria de mari orașe din Germania, Ungaria, Elveția, Cehia și Italia.

Foto: Haneburger / Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.