Rușinea de la Buzău. Ce steag s-a pus în dreptul ambasadorului Marii Britanii

FOTO: marginaliaetc.ro
FOTO: marginaliaetc.ro

Cătălin Avramescu, fost consilier prezidențial, remarcă pe site-ul marginaliaetc.ro o gafă pe care au făcut-o autoritățile locale din Buzău în timpul unei vizite a ambasadorului Marii Britanii, Paul Brummell.

„Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. În acest caz, o imagine te lasă fără cuvinte. Locul acțiunii: Buzău. 17 Mai 2017. Întâlnire între primarul din Buzău și ambasadorul britanic. Primarul PSD a nimerit steagul României. Însă pe acela al Regatului Unit, nu. L-a pus pe masă pe acela al… Islandei.

Acesta este nivelul-zero al culturii, la care ne-au adus aproape trei decenii de socialism “de tranziție”, scrie Cătălin Avramescu, pe marginaliaetc.ro.

O greșeală a fost făcută și de autoritățile din Iași. La întâlnirea pe care Paul Brummell a avut-o cu primarul Iașului, în urmă cu câteva săptămâni, a fost afișat un steag al Marii Britanii care a fost scos din uz în 1801. Primarul a declarat că de organizare s-a ocupat Prefectura Județului Iași.

Mihai Chirica a spus, într-un răspuns pe Facebook, că „din păcate nu aveam cum să smulg de pe masă drapelul pus de cei de la Prefectură! Vă dați seama cam ce preocupare au pentru relațiile externe!?”.

Steagul folosit nu avea crucea roşie a Sfântului Patrick, un simbol care reprezintă Irlanda şi care a fost încorporat în steagul britanic – Union Jack – în 1801.

Un alt incident legat de afișarea greșită a unui steag a avut loc la inaugurarea Consulatului Estoniei de la Constanța. Steagul Republicii Estonia a fost arborat invers în sala de protocol de la Universitatea Ovidiu, unde premierii celor două țări au ținut discursuri înainte ca noul consul să depună jurământul. Premierul Estoniei a corectat greșeala și a arborat steagul corect.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.