Rușii cer din nou distrugerea scutului de la Deveselu

Baza militară din micuța localitate olteană Deveselu va ajuta la apărarea Europei de rachete balistice (Youtube)
Baza militară din micuța localitate olteană Deveselu va ajuta la apărarea Europei de rachete balistice (Youtube)

Autoritățile ruse i-au transmis atașatului militar american de la Moscova că scutul de la Deveselu trebuie distrus.

Motivând că instalația aflată lângă comuna din județul Olt încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), rușii le-au cerut americanilor să distrugă lansatoarele de rachete de la Deveselu.

“Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse propune părţii americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de ‘rachetă de croazieră terestra’, conform INF”, a transmis generalul maior Igor Konașenkov.

Anunțul vine la scurt timp după ce SUA acuzau Rusia de încălcarea aceluiași tratat, prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, care este capabilă să transporte focoase nucleare.

De cealaltă parte, Moscova susține că racheta are o rază de acțiune de doar 480 de kilometri.

Tensiunile nucleare dintre cele două țări sunt în creștere în ultimele zile, mai ales după ce autoritățile de la Washington au anunțat că se vor retrage din tratatul INF.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.