Rușii au aruncat în aer un baraj uriaș din Ucraina. Apa se scurge în aval, 16.000 de oameni sunt în pericol

baraj ucraina
Foto: Administrația Prezidențială Ucraina

Rușii au aruncat în aer un baraj uriaș din regiunea Herson din Ucraina, iar mii de oameni sunt în pericol, acuză oficialii ucraineni, transmite BBC.

Armata ucraineană a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer barajul din orașul Nova Kakhovka, ocupat de Moscova. Este vorba despre un baraj de la o hidrocentrală de pe râul Nipru.

Cel puțin 8 așezări diferite din regiunea Herson din sudul țării sunt deja inundate, a declarat un oficial militar local. Armata ucraineană a avertizat că mii de case din aval sunt în pericol.

Evacuările sunt deja în desfășurare, spun oficialii. Cel puțin 16.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații.

Imaginile care circulă pe rețelele sociale arată o breșă masivă în barajul de la Nova Kakhovska, la nord-est de orașul ucrainean Herson.

Apa din râul Nipru se scurge în aval în direcția Herson. Autoritățile au avertizat locuitorii din zonele joase ale orașului să evacueze cât mai repede posibil și să caute adăpost pe un teren mai înalt, mai notează BBC.

În funcție de dimensiunea breșei, care pare foarte mare, inundațiile în aval ar putea fi substanțiale – chiar catastrofale, mai notează sursa citată.

Un oficial local din Rusia a spus că doar partea superioară a centralei a fost distrusă de bombardamente – dar nu și barajul în sine.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că este „șocat de atacul fără precedent” asupra barajului din regiunea Herson.

„Distrugerea infrastructurii civile se califică în mod clar drept o crimă de război”, a spus el.

Michel dă vina pe Rusia pentru atac, spunând că Consiliul UE va trage Moscova la răspundere pentru acțiunile sale. Ucraina a acuzat Rusia că a comis atacul în orașul Nova Kakhova, ocupat de Moscova, dar primarul instalat de Moscova a dat vina pe forțele ucrainene.

Barajul Kakhovka ține un vast rezervor de apă folosită pentru o serie de comunități din amonte.

De asemenea, furnizează apă de răcire pentru Centrala nucleară Zaporije, cea mai mare din Europa, aflată la aproximativ 160 de km în amonte, care acum se află sub controlul Rusiei.

A fost construit în epoca sovietică și este unul dintre cele 6 baraje care se află de-a lungul râului Nipru, care se întinde din nordul țării până la mare, în sud.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.