Rusia trimite militari în Kazahstan. Motivul pentru care au început protestele și câți români sunt în această țară

Rusia a anunțat, joi dimineață, că trimite trupe militare în Kazahstan. Ministerul Apărării rus a publicat imagini cu soldați trimiși să oprească revolta populară. Trimiterea de trupe rusești în sprijinul regimului din Kazahstan se bazează pe apartenența ambelor țări la OTSC, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, din care mai fac parte și Armenia, Belarus, Kârgâstan și Tadjikistan.

Trei state, Georgia, Azerbaijan și Uzbekistan, s-au retras din cauza diferendelor cu Rusia. Apelul de intervenție a OTSC a fost făcut de președintele Kazahstanului, Kassîm Jomart Tokaiev.

Agențiile de presă rusești, care citează Ministerul Sănătății Kazahstanului, transmit că în timpul revoltelor peste 1.000 de persoane au fost rănite. Dintre acestea, 400 de persoane au fost internate, dintre care 62 la terapie intensivă. Însă, Ministerul Sănătății nu furnizează câte persoane decedate sunt din rândul protestatarilor. Însă transmite că 12 reprezentanți ai forțelor de orinde au fost uciși și peste 350 au fost răniți.

Câți români sunt în Kazahstan

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că circa o sută de cetățeni români se află în acest moment în Kazahstan, iar ambasada României din Nur-Sultan este în legătură cu aceștia.

În Kazahstan a început o revoltă populară provocată de creșterea bruscă a prețului la GPL, principalul combustibil auto, iar marți și miercuri au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării.

Rusia, Armenia și Belarus au anunțat că trimit militari în sprijinul regimului autocratic din Kazahstan.

Motivul protestelor

Scânteia care a aprins protestele a fost legată de scumpirea gazului lichefiat de la 0,14 dolari la 0,28 de dolari. Mai multe regiuni ale țării depind de GPL. Este principala sursă de alimentare pentru mașini și orice creștere atrage și majorarea prețurilor la alimente. De asemenea, populația era nemulțimită și pentru că sunt mari costurile vieții.

Kazahstanul este prima economie din Asia Centrală, însă a început să sufere din cauza scăderii prețului petrolului și pe fondul crizei economice din Rusia.

Țara are o populație de 19 milioane de locuitori, iar salariile variază între echivalentul a 224 de dolari și 4.000 de dolari. Țara este foarte bogată în resurse naturale, însă acestea nu sunt încă exploatate la capcitate maximă. Este pe locul 3 în lume la resurse de uraniu. De asemenea, are cantități însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier și aur.

Revoluția din Kazahstan a influențat și prețul criptomonedelor. Potrivit unor statistici, aproape 20% din capacitatea de minare a criptomonedelor se află în această țară, după ce au apărut interdicții în China. Aproape 90.000 de computere pentru minerit s-au mutat din China în Kazahstan.