Rusia se pregătește să lanseze o amplă „operațiune psihologică” împotriva Ucrainei

Sursa: Maxar Technologies
Sursa: Maxar Technologies

Rusia se pregătește să lanseze o amplă „operațiune psihilogică împotriva Ucrainei, avertizează ministrul Apărării din Ucraina, Alexei Reznikov. Acesta a precizat că este o „operațiune de informare și psihologică la scară largă” împotriva Ucrainei, care are scopul „să spargă rezistența ucrainenilor și a armatei ucrainene cu minciuni”, a mai adăugat Reznikov.

Potrivit ministrului apărării, Rusia a plănuit să creeze „probleme de comunicare” și să fabrice relatări conform cărora conducerea militară și politică a Ucrainei „au fost de acord să se predea” Forțelor Ruse.

„Ca o „confirmare” a acestui fapt, vor fi răspândite documente false – presupus semnate – precum și videoclipurile false editate”, a spus Reznikov.

„Asta e o minciună. Acest lucru nu se va întâmpla. Nu va fi nicio predare! Doar victorie”, a adăugat el.

Vitali Kliciko, primarul orașului Kiev, a anunțat marți, într-un mesaj video, că „inamicul este la porțile orașului”, adăugând că soldații ucraineni „se pregătesc să apere Kievul”.

„Forțele noastre armate se luptă eroic pentru pământul nostru”, a mai spus Kliciko, potrivit CNN.

„Au fost ridicate fortificații și puncte de control la intrările în oraș. Le cer tutror să-și păstreze calmul. Nui ieșiți afară dacă nu e necesar și rămâneți în adăposturi în caz de alarmă”, a mai cerut primarul.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării le-a transmis civililor din Kiev să stea departe de bazele militare din capitala Ucrainei.

Într-un comunicat transmis de agenția oficială TASS, ministerul vorbește de „atacuri de înaltă precizie”, care ar urma să vizeze „centrele tehnologice ale serviciilor secrete ucrainene”.

Ministerul rus le cere „tuturor celor care locuiesc în apropierea centrelor SBU și a nodurilor de rețea [de comunicații] din Kiev să-și părăsească casele”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.