Rusia anunță că retrage o parte din militarii mobilizați la granița cu Ucraina

FOTO: mil.ru/Wikimedia Commons
FOTO: mil.ru/Wikimedia Commons

Ministerul rus al Apărării anunță că o parte din trupele poziționate la granița cu Ucraina se vor retrage la bazele lor, după ce s-ar fi încheiat exerciții militare. Informațiile sunt transmise de agenția de presă rusă Interfax.

„Unitățile din raioanele militare din Sud și Vest, care și-au îndeplinit sarcinile, au început deja încărcarea în transportul feroviar și rutier și astăzi vor începe să se mute în garnizoanele lor” a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

„O serie de evenimente de antrenament de luptă, inclusiv exerciții, au fost efectuate conform planului. Pe măsură ce antrenamentele se vor finaliza, trupele, ca întotdeauna, vor pleca spre bazele lor”, a adăugat el.

Agenția Interfax mai transmite, însă, că exerciții la scară largă în toată țara continuă. „Practic toate districtele militare, flotele și forțele aeriene iau parte la exerciții. (…) O serie de exerciții navale care implică nave de suprafață, submarine și aviație se desfășoară în zonele importante din punct de vedere operațional”, a spus Konașenkov.

Măsura vine în contextul în care Rusia a fost somată să ia măsuri de dezescaladare a crizei și înainte de vizita cancelarului Germaniei la Moscova.

Rusia a mobilizat în jur de 130.000 de soldați (100.000 în Rusia și alți 30.000 în Belarus n.red) pentru așa zise exerciții militare în perioada 10-20 februarie.

Puterile occidentale în frunte cu SUA au avertizat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este posibil oricând. O dată vehiculată ar fi fost 16 februarie. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.