Ruginoasa, cel mai „fierbinte” loc din România pe 31 decembrie

FOTO: ziaruldeiasi.ro

UPDATE: Reprezentanții forțelor de ordine spun că mascații au început să se adune în jurul orei 5 dimineața, însă nu au avut asupra lor bâte, lanțuri sau bice. Nu a fost niciun incident, iar polițiștii și jandarmii nu au fost nevoiți să intervină.

Trupe de intervenție rapidă de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, criminaliști, polițiști de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și mai multe trupe de jandarmi vor patrula astăzi pe ulițele comunei ieșene Ruginoasa, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași.

„Au fost luate măsuri suplimentare prin constituirea unor dispozitive de ordine şi siguranţă publică şi de grupe de intervenţie tip rezervă, în contextul manifestărilor tradiţionale din data de 31 decembrie, din comuna Ruginoasa, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice. Poliţiştii ieşeni au luat toate măsurile necesare pentru ca obiceiul să se desfăşoare în limitele legale, iar echipele operative formate de poliţişti de la ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, luptători SAS şi alte servicii sunt pregătiţi să intervină dacă situaţia o va impune.

IPJ Iaşi respectă obiceiurile locului, însă manifestările prilejuite de acestea nu justifică încălcarea legii. Atragem atenţia asupra faptului că încăierarea, ultrajul contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul ilegal de armă albă în locurile publice, vătămarea corporală, distrugerea, blocarea drumurilor publice constituie fapte cu caracter penal care pot fi sancţionate cu închisoarea“, precizează Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Tradițional. Bătălia cu bâte pentru baluri și fete

Pe data de 31 decembrie, potrivit unei tradiții locale, tinerii din „Deal” și cei din „Vale” se maschează și se bat cu bâtele „pentru supremație”, iar învingătorii vor organiza balurile din comuna anul viitor și au dreptul să invite la aceste petreceri orice fete din comună.

De altfel, bătrânii din comună spun că această confruntare nu prea are legătura cu tradiția. Până la sfârșitul anilor `60, cele două cete se înfruntau cu bicele și nu cu bâte.

În 2011, la ultima bătălie sângeroasă, în timpul confruntărilor, mai multe victime au ajuns la spital. Din cauza rănilor grave, un băiat în vârstă de 17 ani a rămas paralizat după ce a fost adus în stare de inconștiență la Spitalul de Neurochirurgie Iași. În timpul confruntărilor, tânărului i-a fost scoasă masca de pe cap și a fost lovit de adversari cu bâtele.