Roșia Montană a ratat includerea pe Lista UNESCO

roșia montană
Roșia Montană. Foto: Lorin Niculae, pbase.com

Roșia Montană ar fi putut intra astăzi, 2 iulie, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, însă membrii Comitetului UNESCO, ce s-au întâlnit la Manama, în Bahrain, au decis să întoarcă dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” la statul român, după ce chiar poziția României a fost aceea de a nu include Roșia Montană în UNESCO.

Poziția statului român a fost susținută de Ştefan Răzvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii. Reprezentanții statului român au susținut amânarea includerii Roșiei Montane în UNESCO până în momentul finalizării procesului cu Gabriel Resources, compania care ar fi trebuit să exploateze aurul de la Roșia Montană și care a dat în judecată România.

Faptul că înșiși reprezentanții României au cerut ca situl arheologic ce poartă urme ale mineritului realizat în urmă cu 2.000 de ani de romani să nu fie inclus pe listă i-a înfuriat pe mulți internauți, care i-au acuzat pe oficialii români că au sabotat cu bună știință includerea Roșiei Montane în UNESCO.

„Delegația română la UNESCO, condusă de Răzvan Ștefan Rab, a convins Azerbaidjanul, stat arestat de clanul Aliyev (vechi prieteni ai politicienilor corupți din România), să îngroape dosarul Rosia Montana in UNESCO World Heritage. Amendamentul depus de Azerbaidjan taie înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial și o înlocuiește cu „trimiterea dosarului înapoi către guvernul român”, ceea ce e echivalent cu a da un sit istoric unic în lume pe mâna exploatatorilor”, a scris pe Facebook Cristian Neagoe, manager la Fundația Cărturești.

„Ultimul om rămas din delegația Angolei e mai bătăios decât delegația română. România nu intervine, suntem de râsul întregii lumi. Ungaria luptă pentru Roșia Montană. România tace vinovată”, a mai arătat el.

La începutul lunii iunie Guvernul a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO pe motiv că România este în proces cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Potrivit reprezentanților Guvernului, pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se realizeze înscrierea pe Lista UNESCO deoarece ar servi interesele avocaților părții adverse.

Decizia de stopare a procedurii de includere a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât a venit după ce ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat în luna mai 2018 înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.

Mai jos puteți vedea dezbaterile de la Manama:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.