Rosetta, misiunea spațială a anului. Ținta este o cometă

Agenția Spațială Europeană a anunțat că încercarea de a trimite o sondă pe o cometă decurge conform planului. Evenimentul fără precedent va avea loc mâine.

Satelitul Rosetta va lansa sonda Philae către suprafața cometei 67P. Reprezentanții Agenției Spațiale Europene (ESA) susțin că deocamdată toate operațiunile au decurs perfect și nu au înregistrat nicio problemă la echipamente.

Comenzile de navigație au fost deja introduse, iar de luni seara, sonda este în pregătiri. Dacă despărțirea de Rosetta se va face la ora 10.35 (în România), Philae va ajunge pe suprafața cometei în jurul orei 18.00.

Satelitul ESA se învârte în jurul cometei 67P, la o înălțime de aproximativ 30 de kilometri. Mâine, el se va întoarce către obiectul ceresc și își va lansa sonda.

Se poate ajunge pe o cometă?

”Punctul de separare este deja fixat în timp, spațiu, viteză și altitudine. Tot ce trebuie este să ajungem exact în acel punct”, a explicat directorul de zbor al ESA, Andrea Accomazzo, citat de BBC.

Specialiștii în navigație de la centrul de comandă al Agenției Spațiale Europene, în Dramstadt, Germania, vor face ultimele ajustări ale cursului. Orice eroare poate duce la eșuarea misiunii.

Suprafața cometei nu este tocmai primitoare, fiind presărată cu stânci și bolovani, dar și cu numeroase pante neregulate. Sonda va încerca să se prindă de ”muntele de gheață” 67P cu ajutorul unor harpoane și șuruburi, iar un micro-propulsor va împinge sonda către cometă pentru a-i asigura stabilitatea.

Așa arată cometa pe care va încerca să ajungă sonda ESA
Așa arată cometa pe care va încerca să ajungă sonda ESA

Satelitul Rosetta a ajuns în apropierea cometei în august, iar de atunci caută un loc potrivit pentru trimiterea sondei. Chiar dacă Philae nu va reuși să rămână pe suprafața acesteia, Rosetta va face în continuare observații ale cometei timp de un an.