Românii sunt așteptați acum să lucreze în Germania. În ce domenii e nevoie urgentă de forță de muncă

FOTO: dengmo/Pixabay.com
FOTO: dengmo/Pixabay.com

Ministrul Agriculturii Julia Klöckner și ministrul de interne,  Horst Seehofer, din Guvernul Germaniei, au decis să fie acceptați, în această perioadă de epidemie de coronavirus, 4.000 de muncitori sezonieri din Europa de Est.

Potrivit web.de, Ministerul de Interne german a impus reguli strice în cazul muncitorilor sezonieri, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Printre altele, muncitorii ar urma să fie acceptați să intre doar în grup sau să călătorească cu avionul. De asemenea, ar urma să fie verificată și starea lor de sănătate.

Dacă vor exista suspiciuni de infectare, muncitorii vor fi refuzați. Muncitorii care vor veni din țările din Est vor ajuta la recoltare și vor lucra separat de ceilalți angajați timp de 14 zile de la sosire și nu vor avea voie să părăsească locul de muncă.

„Regulile stricte de igienă și cazare asigură cea mai bună protecție posibilă împotriva infecției”, a declarat purtătorul de cuvânt al Uniunii CDU/CSU, Mathias Middelberg, citat de Focus.de.

Ministerul de Interne impusese restricții de intrare extinse pentru lucrătorii sezonieri, pentru a preveni răspândirea rapidă a coronavirusului în Germania. „Acest lucru i-a afectat mai ales pe sezonierii din România”, potrivit Spiegel.de.

Agricultorii germani, mai ales cei care cultivă sparanghel, au tras mai multe semnale de alarmă în ultima perioadă susținând că riscă să rămână cu recolta pe câmp pentru că nu au cu cine să lucreze.

Din cauza pandemiei care a afectat toată Europa, sute de muncitori români nu au mai putut călători în Germania, potrivit președintelui Asociației cultivatorilor de sparanghel din Germania, Jürgen Jakobs. Potrivit asociației, aproximativ 85% dintre cei care urmează să ajute la cultivarea sparanghelului sunt muncitori din România.

Guvernul dorește ca în următoarea perioadă să atragă la munci în agricultură muncitori din rândul șomerilor, studenților sau solicitanților de azil.

FOTO: dengmo/Pixabay.com