Românii, mereu flămânzi: Cheltuim cel mai mult pe mâncare din Europa

supermarket
Foto: Pixabay

Românii dau mai bine de jumătate din banii pe care îi câștigă doar pe mâncare, întreținere și cazare, alocând cote mai mari față de restul europenilor și pentru comunicații și sănătate.

Gospodăriile din România au cheltuit, în medie, 27,8% din întregul buget pe mâncare și băuturi non-alcoolice, fiind de departe cea mai ridicată cotă din Uniunea Europeană.

Potrivit biroului european de statistică Eurostat, românii au cheltuieli cu mâncare de cel puțin două ori mai mari decât media europeană, care este de doar 12,1%.

Față de țări precum Austria și Germania, în România procentul pe care îl ocupă cheltuielile cu mâncarea din totalul bugetului este de trei ori mai mare. În Marea Britanie, doar 7,8% din bugetul unei familii merge către alimente.

La mare distanță de români, care dau pe mâncare mai mult de un sfert din cât câștigă, sunt lituanienii, estonienii și bulgarii. Aceștia investesc în potolirea foamei și în ostoirea setei o cincime din cheltuielile anuale medii.

Cheltuielile cu cazarea și utilitățile reprezintă aproape un sfert din bugetul gospodăriilor românești, cu o medie de 22,5%, de asemenea mult peste media europeană.

Chiar și așa, țara noastră e printre puținele țări unde cetățenii cheltuie mai mult cu masa decât cu casa.

Românii investesc mai bine de 10 la sută din banii lor în transport, în timp ce spre alcool și tutun merg aproape 6 procente, mult peste media europeană de 3,9%.

De asemenea, românii dau mulți bani și pe sănătate (6% din buget față de 3,9% media euroepană) și comunicații (4,1%, față de 2,3%).

Dacă vreți să aflați cum își cheltuie banii românii, dar și ceilalți europeni, intrați aici.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.