Românii cheltuie pe mâncare de două ori mai mult decât ceilalți europeni

coronavirus mâncare
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Românii alocă, în medie, 26% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente și băuturi non-alcoolice, de două ori mai mult decât media europeană.

Astfel, potrivit datelor centralizate de Eurostat pentru anul 2019, la nivelul Uniunii Europene, România e pe primul loc la ponderea din cheltuieli alocate alimentelor și băuturilor non-alcoolice.

Europenii alocă, în medie, doar 13% din bugetul gospodăriei pentru aceste cheltuieli, față de 26%, cât o fac românii.

Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%).

Pe de altă parte, irlandezii, luxemburghezii și austriecii dau în medie, 9% din bugetul gospodăriei pe alimente și băuturi non-alcoolice.

În deceniul cuprins între 2009 si 2019, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut de la 27,3%, la 26%.

Dacă la nivelul întregii Uniuni Europene se poate vorbi de o stagnare ponderii cheltuielilor pentru mâncare și băuturi răcoritoare, sunt și țări unde nivelul a crescut, printre ele fiind Ungaria, Cehia și Slovacia.

În 2019, europenii au cheltuit aproape o mie de miliarde de euro pentru alimente și băuturi non-alcoolice.