Românii care vor să iasă la pensie își vor putea cumpăra, din nou, vechime în muncă

norme de protecția muncii electrician
Foto: jarmoluk / pixabay.com

Un proiect de Ordonanță de Urgență întocmit de Ministerul Muncii le va permite românilor să își cumpere vechime, în limita a șase ani, în cazul în care nu au contribuit suficient la sistemul public de pensii.

Nu este pentru prima oară când muncitorii din România pot cumpăra vechime, practica fiind sistată la începutul anului trecut, când a intrat în vigoare legea pensiilor făcută de PSD, prin care toate pensiile ar fi trebuit să crească cu 40%, în toamna acestui an.

Cum PNL a spus că este imposibilă o creștere atât de mare a punctului de pensie, Guvernul încearcă, în schimb, să atragă bani la buget de la cei care vor să iasă la pensie, dar nu au vechimea necesară.

Plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, se va putea efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.

”Plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar”, a explicat Ministerul Muncii, potrivit Adevărul.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.