Românii ar putea plăti o garanție pentru PET-uri și doze. Dacă le duc la magazin vor primi banii înapoi

FOTO: congerdesign/Pixabay.com
FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lucrează la un proiect de lege prin care se va introduce o taxă de garanția pentru PET-uri, sticle, doze de aluminiu sau carton. Potrivit ministrului Costel Alexe, acest sistem le va permite oamenilor să returneze la magazine PET-urile, sticlele sau dozele de băuturi, în schimbul garanției reținute de comerciant.

„În ceea ce privește colectarea separată și reciclarea deșeurilor, în momentul de față la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor avem acest circuit pentru implementarea sistemului garanție-depozit, astfel încât fiecare dintre noi va avea posibilitatea la returnarea ambalajului, fie că vorbim de sticlă, PET, doză de aluminiu sau carton să putem primi acea bonificație, pentru astfel vom cataloga acest ambalaj ca resursă, nu ca gunoi, așa cum o facem astăzi”, a declarat ministrul Costel Alexe, în urmă cu o săptămână.

În ultimii ani s-a propus de mai multe ori o astfel de taxă, însă nu a fost pusă în aplicare. La începutul anului 2018, Ministerul Mediului propunea o garanție de 2 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil, în principal ambalaje de sticlă, bidoane de plastic sau paleți.

Potrivit ministerului, în Strategia europeană pentru produsele de plastic de unică folosinţă, se propune un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă, în special a celor din plastic, pentru băuturi de orice fel, cu ambalaje reutilizabile, care să permită utilizări multiple, şi creşterea ponderii acestor tipuri de ambalaje din totalul ambalajelor puse pe piaţă până în anul 2025.

Sistemul de garanție pentru ambalajele de plastic, sticlă sau doze este aplicat cu succes în mai multe țări din Uniunea Europeană.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.