România vrea să treacă la moneda euro. Reacția Comisiei Europene

FOTO: Letti-S/Pixabay.com
FOTO: Letti-S/Pixabay.com

Guvernul anunță că va trimite Comisiei Europene strategia de adoptare a euro în România. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, se dorește adoptarea monedei unice în 2024. Guvernul urmează să stabilească un plan național de adoptare a monedei euro.

Reprezentanța Comsiei Europene în România a transmis că țara noastră îndeplinește doar unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea euro.

România îndeplinește criteriul legat de finanțele publice, însă celelate trei, legate de stabilitatea prețurilor, stabilitatea cursului de schimb și a ratelor dobânzilor pe termen lung nu sunt îndeplinite încă.

„În acest moment şi temporar am ieşit din marja de conformare, dar lucrurile se pot corecta dacă se doreşte politic, şi aici e nevoie de o voinţă politică guvernamentală, nota bene. Faţă de acel comitet, nu vreau să sune sceptic, dar noi am avut deja un comitet, doar că el a fost sub coordonarea BNR. Acum vom avea un comitet sub coordonarea Guvernului.

Pot să vă spun că eu nu o să fac un comitet sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale. În esenţă, dacă toate aceste comiţii şi comitete se adună într-un forum serios şi se începe o discuţie aplicată, cu nişte măsuri concrete – că aici este vorba de lucruri concrete, nu de poveşti -, atunci, sigur, se poate anvizaja 2024”, declara președintele Klaus Iohannis, în martie 2018.

Care sunt cele patru criterii pe care o țară care vrea să treacă la moneda europeană trebuie să le îndeplinească:

Prețuri stabile. Rata inflației să nu fie mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state care înregistrează cele mai bune rezultate.

Finanțe publice. Deficitul bugetar să nu fie mai mare decât 3% din PIB, iar datoria publică să nu fie mai mare de 60% din PIB.

Stabilitatea cursului de schimb. Țara trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

Ratele dobânzii. Rata medie nominală a dobânzii pe termen lung pe ultimele 12 luni nu trebuie să depășească cu mai mult de 2 puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre în ceea ce privește stabilitatea prețurilor. De asemenea, rata dobânzii poate fi măsurată pe baza titlurilor de stat pe termen lung sau pe baza altor valori mobiliare comparabile.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.