România va fi lovită de un val de aer rece. Cum va fi vremea de sărbători

FOTO: TanteTati/Pixabay.com
FOTO: TanteTati/Pixabay.com

România se confruntă cu un nou episod de vreme rece, care va aduce temperaturi semnificativ mai scăzute decât în mod obișnuit pentru această perioadă. Se prognozează că nopțile vor fi reci, în special în depresiuni, iar în timpul zilei se anticipează o scădere a temperaturilor. Cu toate că, începând din mijlocul săptămânii viitoare, se prevede o ușoară creștere a temperaturilor, sunt prognozate ploi și ninsori în zonele montane și nu numai, conform declarațiilor Elenei Mateescu, directorul ANM.

„Masa de aer rece a coborât în zona țării noastre, astfel încât astăzi, cel puțin în jumătatea nordică a țării, temperaturile nu au mai depășit 4 grade Celsius la amiază, după cele 15-16 și chiar 20 de grade Celsius în partea vestică, ieri.

De mâine, această masă de aer va cuprinde și zona de sud și sud-est a țării, astfel încât debutul săptămânii va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit. Vorbim despre maxime de 3-4 grade, inclusiv în Capitală, iar minimele vor fi de -11 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

De la mijlocul săptămânii, temperaturile vor mai crește și ne vom apropia de cele normale pentru această perioadă. Vorbim despre maxime între 1 și 8 grade și minime între -5 până la 5 grade.

Însă, tot de la mijlocul săptămânii vor fi și precipitații. Va ninge în zona montană, vor predomina ninsorile dar nu excludem să avem și în zonele joase de relief precipitații sub formă de ploaie și lopoviță, pentru că temperaturile scăzute vor favoriza acest context, în condițiile în care un nou ciclon se va forma în Mediterană”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.

Potrivit meteorologilor, datele pentru 18-25 decembrie, săptămâna Crăciunului, arată o săptămână cu temperaturi apropiate de normal. În schimb, între 25 și 1 ianuarie temeperaturile vor fi puțin mai mari decât cele normale pentru acea perioadă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.