România va cere despăgubiri pentru că nu a intrat în Schengen

FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons
FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că România dorește să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor din cauza faptului că țara noastra nu a intrat în Schengen, după ce Austria s-a opus. Impactul financiar pentru acest lucru este de 2% din PIB.

Grindeanu nu a precizat însă sub ce formă va cere România despăgubiri, cărei instituții – dacă se va îndrepta împotriva Austriei sau unei instituții comunitare și dacă acest lucru va însemna deschiderea unei acțiuni în justiție.

„Am cerut colegilor mei şi până mâine la prânz să îmi prezinte o situaţie şi voi cere şi aceste sume sau statul român cred că ar fi bine să le ceară legate de costurile pe care le-au avut transportatorii pentru că nu am intrat în Schengen.

Înţeleg că au fost nişte deştepţi în trecut, care au fost miniştri ai Finanţelor şi apoi prim-miniştri şi apoi s-au angajat la nişte ţinte de deficit pe care greu poţi să le atingi, asta fiind într-o perioadă de pandemie.  Suntem singura ţară în acea procedură de deficit excesiv la nivel de UE.

Omul critică, dar el e responsabil. La Cîţu mă refer. A venit peste noi şi conflictul din Ucraina. Nu poţi să compari costurile pe care România le are fiind la graniţă şi având cea mai mare graniţă cu Ucraina şi impactul pe care acest război îl are asupra României şi să încerci să rămâi în acele ţinte de deficit. E absolut imposibil”, a afirmat Grindeanu.

El a fost întrebat cum a calculat estimarea pierderilor pentru că România nu a intrat în Spaţiul Schengen.

„O să o calculeze colegii mei, discutând foarte mult cu operatorii.  Le-am cerut de la jumătatea săptămânii care se încheie astăzi, iar mâine la prânz îmi vor prezenta din punctul de vedere al operatorilor de transport pentru că îmi este greu să fac calculele pe ce înseamnă taxe, e treaba Vămii, orele pierdute în Vămi”, a mai precizat Grindeanu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.