România se umple de analfabeți. Ministrul Educației: ”Nu trebuie să ne îngrijorăm”

FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com
FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com

Monica Anisie, ministrul Educației în cabinetul liberalului Ludovic Orban, crede că rezultatele foarte slabe obținute de România la testele PISA nu sunt motiv de îngrijorare.

Sunt cele mai slabe rezultate obținute de elevii români la testele PISA din ultimii 9 ani. Au fost înregistrate regrese în toate domeniile: citire, matematică și științe.

Procentul de analfabetism funcțional este de 44%. Aproape unul din doi copii nu înțelege ce citește.

România a pierdut puncte față de toate celelalte sondări realizate de Directoratul pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

La Matematică, rezultatele PISA 2018 sunt cele mai proaste, pierzând 14 puncte față de evaluarea din 2015 și 15 față de PISA 2012.

La nivelul OCDE, media de elevi care au atins nivelul 2 la citire, adică cei care au competenţe de bază şi pot face legătura dintre informaţiile pe care le au şi aspecte din viaţă, este de 77%, în timp ce în România raportul arată că doar 59% dintre elevi au atins nivelul 2 la acest capitol. În consecinţă, nivelul de analfabetism funcţional la testele de citire este de 41%. Cu alte cuvinte, acesta este procentul de elevi care citesc un text, dar nu pot înţelege şi explica despre ce este vorba în textul respectiv.

Mai mult, doar 47% dintre elevi nu ating nivelul 2 de dificultate la matematică. Aroape 44% dintre elevi nu pot oferi explicaţii posibile în situaţii obișnuite şi nu pot formula concluzii simple în acest domeniu.

”Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”, a spus Anisie pentru Digi24.ro.

La studiu au participat peste 5.000 de elevi din 170 de școli din România și peste 600.000 de elevi din toată lumea.