România văzută din spațiu. O imagine superbă făcută de un satelit european

satelit
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Reprezentanța Comisiei Europene în România a publicat pe pagina sa oficială de Facebook o fotografie a României realizată din spațiu, de către satelitul european Sentinel-2.

Satelitul european Sentinel-2 face parte din cadrul programului Copernicus EU.

În imaginea surprinsă se văd foarte clar numeroase dintre „trăsăturile” geografice ale României: Munții Carpați, fluviul Dunărea, Marea Neagră, Delta Dunării, lacurile din zona Deltei, numeroase râuri, crestele înalte ale Munților Făgăraș, precum și aglomerația urbană alcătuită din București și din zona sa metropolitană.

De altfel, fotografia pare desprinsă dintr-un atlas geografic.

Satelitul Sentinel-2 are rolul de a monitoriza atât uscatul, cât și oceanele, de a scana zonele afectate de dezastre naturale, de a observa gheața din oceane și de a detecta navele.

Are o masă de 1,1 tone și a fost conceput pentru a avea o durată de viață de 7 ani.

Ce este programul Copernicus

 

Programul Copernicus este programul Uniunii Europene de observare a Pământului, prin care supraveghează planeta și mediul înconjurător în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Programul oferă servicii de informații bazate pe observarea Pământului prin satelit și pe datele in situ (non-spațiale), se arată pe siteul programului.

Programul este coordonat și gestionat de Comisia Europeană. Acesta este implementat în parteneriat cu statele membre, Agenția Spațială Europeană (ESA), Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (CPMTM), agențiile UE și Mercator Océan.

Sateliții Sentinel sunt proiectați pentru nevoile specifice ale programului Copernicus. Sateliții Sentinel-1, 2, 3 și 6 sunt sateliți dedicați, în timp ce Sentinel-4 și 5 sunt instrumente la bordul sateliților meteorologici ai EUMETSAT.

Foto: Free-Photos / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.