România riscă o amendă consistentă pentru că nu combate spălarea banilor

Foto: Avij via Wikimedia Commons
Foto: Avij via Wikimedia Commons

Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a transpus în legislația națională directiva privind combaterea spălării banilor.

România riscă o amendă consistentă, în prima fază. Comisia a propus impunerea de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene a plăţii unei sume forfetare, dar şi a unor penalităţi zilnice până când România va lua măsurile necesare.

În situația țării noastre mai sunt doar două state, Grecia – care are, de asemenea, mari probleme cu spălarea banilor – și Irlanda, care a transpus doar o parte foarte mică a noilor norme în legislația națională.

“Spălarea banilor şi finanţarea terorismului au consecinţe asupra întregii Uniuni Europene. Nu putem lăsa nicio ţară din UE să devină veriga slabă. Din acest motiv, cerem ca toate statele membre să ia măsurile necesare pentru a combate spălarea banilor. Vom continua să monitorizăm foarte îndeaproape şi în mod prioritar punerea în aplicare a acestor norme de către statele membre”, a declarat comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourová.

România avea termen de transpunere a noilor norme în propria legislație data de 26 iunie 2017. Comisia a dispus o nouă directivă, a cincea, pe tema spălării banilor în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

Noile norme au intrat în vigoare la 9 iulie 2018, după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre sunt obligate să transpună în legislaţiile lor naţionale a cincea directivă până la 10 ianuarie 2020.