România nu intră în Schengen de la 1 ianuarie. Austria și Olanda au votat împotrivă

FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons
FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda și-a clarificat poziția în interiorul Consiliului JAI explicând că este în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că țara noastră e la pachet cu Bulgaria, care, potrivit olandezilor, nu este pregătită.

La un moment dat, miniștrii de Interne din UE au făcut o pauză în ședința Consiliului JAI de la Bruxelles pentru a debloca situația provocată de veto-ul Austriei. Reprezentanții Germaniei au dus discuții cu delegația Austriei pentru a găsi un compromis. Alături de Germania a fost și Luxemburgul.

Cea de a treia țară – Croația – a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană.

„Ultimul pas a fost finalizat, prin decizia Consiliului. Acum este confirmat oficial că Croația aderă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023″, a anunțat pe Twitter reprezentanța permanentă a Croației pe lângă UE.

FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.