România – Muntenegru: Meciul fără spectatori, fără goluri și fără fotbal

Foto: Echipa națională de fotbal a României / Facebook

România s-a împiedicat de Muntenegru, scor 0-0, la Ploiești, în primul meci din noua competiție a fotbalului european: Liga Națiunilor.

Pe lângă faptul că n-au fost goluri, la meci nu au fost nici spectatori, iar clipele de fotbal frumos izbutit de cele două echipe au lipsit și ele.

Banca muntenegrenilor a fost prima care a animat atmosfera mută de pe ”Ilie Oană”, cu gălăgioase proteste la o presupusă infracțiune petrecută în careul românesc, ignorată de arbitrul slovac Kruzilak. Dinspre banca României s-au auzit doar indicații prețioase, precum ”Răbdare, răbdare… Haida!” sau ”Atât, Chipciu, atât!”

Elevii lui Cosmin Contra nu au arătat nimic spectaculos in prima parte a meciului. Echipa, cu Tătărușanu în poartă, cu Chiricheș (cpt.) și Săpunaru în centrul apărării, Benzar și Bancu pe flancuri, în timp ce Pintilii, Stanciu, Chipciu, Maxim și Mitriță asigură mijlocul și susținerea singuraticului atacant Keșeru, nu s-a dovedit a fi foarte amenințătoare, producând doar câteva șuturi ratate.

Poate Chiricheș să le fi dat ceva fiori muntenegrenilor, mai întâi cu o lovitură de cap, dar mai ales printr-o superbă șarjă ofensivă, finalizată însă neinspirat de către rezerva de la FC Napoli. După o jumătate de oră de joc, însă, căpitanul tricolorilor s-a accidentat la genunchi și a fost înlocuit cu Bălașa.

Muntenegrenii, care au luat 4 puncte din duelul cu România din precedentele preliminarii, s-au prezentat la Ploiești fără vedeta Jovetici, dar cu o garnitură muncitoare și cu spirit de luptă.

Cum nici ex-iugoslavii nu au strălucit în primele 45 de minute, preferând un fotbal fracturat, abundent în stângăcii tehnice, iar șutul frumos al lui Mitriță de la marginea careului a trecut peste poartă, la pauză, scorul a fost nul.

Partea secundă a debutat cu un șut bun, din întoarcere, al lui Keșeru, anulat de un reflex inspirat al portarului muntenegrean Petkovic. Muntenegrenii au mai cerut un ”unșpe metri”, dar nici de data asta n-au găsit înțelegere la arbitru, în timp ce naționala României și-a continuat chinul, fără nicio clipă de inspirație.

Pintilii a încercat să dea un gol în stilul lui Gheorghe Hagi, cu un șut lobat de la peste 30 de metri, și nu doar că a trimis mingea în brațele portarului, ci s-a și accidentat, fiind înlocuit de Anton, când mai erau de jucat 20 de minute.

La rândul său, Budescu, catapultat în teren de selecționerul Contra, a vrut să schimbe soarta meciului cu un șut de la mare distanță, însă cel mai tehnic fotbalist român nu a nimerit ținta.

Cu un sfert de oră înainte de final, Muntenegru a rămas în inferioritate numerică, după ce atacantul Mugosa a l-a călcat malițios pe Bălașa.

Finalul meciului a venit pe nesimțite, doar după ce arbitrul slovac Kruzilak a constatat expirarea celor cinci minute de prelungire absurdă a unuia dintre cele mai plicticoase meciuri din istoria fotbalului românesc.

Pentru tricolori urmează duelul de foc de la Belgrad, luni seară, cu Serbia, liderul și marea favorită a grupei C4 din Liga Națiunilor. Sârbii, care s-au calificat la Cupa Mondială 2018, au câștigat în Lituania cu un succint 1-0.