România – Irlanda de Nord. ”Jucăm într-o țară frumoasă”, dar ”nu beți apă de la robinet”

România – Irlanda de Nord este ultimul meci oficial al anului pentru ”tricolori”, care pot urca pe primul loc al grupei de calificare la Euro 2016 printr-o victorie.

Partida se va disputa vineri, 14 noiembrie, de la ora 21.45, pe Arena Națională. Românii nu au amintiri deloc plăcute cu nord-irlandezii, care au reușit să elimine naționala antrenată de Mircea Lucescu din cursa pentru Cupa Mondială din 1986, după două victorii: 3-2 la Belfast și 1-0 la București.

Turneul final din Mexic avea să fie, însă, ultimul pentru micuțul stat din Regat, care nu a bifat încă nicio prezență la Campionatele Europene. Irlanda de Nord are însă șanse foarte mari să ajungă la Euro 2016, mai ales că au câștigat primele trei meciuri ale campaniei de calificare, printre care și două deplasări extrem de dificile: 2-1 la Budapesta, cu Ungaria, și 2-0 la Atena, cu Grecia.

Naționala României, care n-a mai ajuns nici ea la o competiție importantă de la Europeanul din 2008, ocupă locul 2 în Grupa F, la două puncte în urma ”verzilor”.

Nord-irlandezii nu acordă încă spații ample în presa locală partidei, însă importanța duelului de vineri este uriașă, Federația de fotbal de la Belfast și Ambasada Marii Britanii au lansat azi două comunicate interesante.

Primul vorbește în termeni foarte frumoși de România – ”o țară frumoasă cu o istorie bogată”.

”Când te gândești la fotbalul românesc, te gândești la Gheorghe Hagi, un jucător care a făcut mai frumoase trei Cupe Mondiale și care a jucat de 125 de ori pentru țara sa”, scrie site-ul Irish Football Association.

Aici se mai amintește că în urmă cu aproape 30 de ani, la precedentul duel oficial dintre cele două țări, ”doar 70 de fani au călătorit în spatele Cortinei de Fier” în timp ce vineri vor ajunge la București aproximativ o mie de suporteri.

Mare grijă la hoți

De cealaltă parte, Ambasada Marii Britanii vine cu sfaturi mai practice, cum ar fi lăsarea pașaportului la hotel sau folosirea taxiurilor care au tariful scris pe portieră.

”Fanilor în stare de ebrietate li se va refuza accesul pe stadion, iar urinatul în public este interzis. Nu vă recomandăm să beți apă de la robinet”, sunt câteva dintre recomandările Ambasadei Marii Britanii de la București.

”Fiți permanent în alertă față de riscul hoților de buzunare din București sau din alte orașe din România, mai ales în zonele aglomerate, lângă case de schimb valutar, hoteluri sau în mijloacele de transport”, se mai precizează în comunicatul despre meciul România – Irlanda de Nord.