România exportă tot mai multe cereale

Foto: Pixabay

În ciuda pandemiei de coronavirus, dar și a secetei din acest an, România a exportat, în primele cinci luni din 2020 cu 30% mai multe cereale decât o făcuse în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, din țara noastră au plecat cereale în valoare de 1,138 miliarde de euro.

Pe de altă parte, importurile au crescut și ele, cu peste 70%, dar doar până la 298,3 milioane de euro.

Astfel, în primele cinci luni ale acestui ani, România a exportat porumb în valoare de aproape 600 de milioane de euro, iar grâul și meslinul au adus 472 de milioane de euro.

Cu toate că agricultura românească are un excedent comercial de 840 de milioane de euro la export, schimburile cu Uniunea Europeană sunt în defavoarea țării noastre.

România a exportat, în perioada menționată, cereale în valoare de 272,7 milioane de euro, în țări precum Spania, Italia sau Franța, însă a importat cereale de 281,2 milioane de euro.

Țara noastră a cumpărat cereale mai ales din Ungaria, de peste 144 de milioane de euro, și Bulgaria (77,2 milioane de euro), dar și din Franța (34,3 milioane de euro).