România are o nouă peșteră deschisă publicului. Plus un traseu cu via ferrata, pod suspendat, puncte de belvedere

Peștera Stracoș
Foto: cjbihor.ro

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de 5 kilometri în comuna Drăgești, care poate fi parcurs la pas de turiști, a anunțat Consiliul Județean Bihor într-un comunicat de presă.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă interesant și frumos în România.

Circuitul, ce a fost amenajat în cadrul unui proiect cu fonduri europne, include două peșteri, un traseu de via ferrata, un pod suspendat, puncte de belvedere și locuri de popas.

Peștera Stracoș a fost amenajată și deschisă publicului larg, în vreme ce peștera Tășad este deschisă doar pentru speologie. Totodată, au fost amplasate două puncte de observare, locuri de popas, inclusiv un spațiu special amenajat în jurul Peșterii Stracoș, cu un pod suspendat și un traseu tip via ferrata de dificultate mică.

„Știm cu toții că județul nostru are un potențial turistic foarte important, iar Consiliul Județean Bihor și-a propus să îl valorifice. În acest sens, în parteneriat cu ANANP și cu primării, Consiliul Județean realizează mai multe proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Județul nostru are o nouă peșteră vizitabilă la câteva minute distanță de orașul Oradea. Acest lucru se întâmplă la 12 ani distanță de la amenajarea ultimei peșteri vizitabile din Bihor”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Peștera Stracoș poate fi vizitată începând de sâmbătă, 18 mai 2024. Pentru început, cei care doresc să o viziteze trebuie să se programeze la numărul de telefon: 0259/324545.

Prețurile pentru intrarea în Peștera Stracoș sunt de 20 de lei/adult și 15 lei/copil mai mare de 5 ani. Pentru grupuri de peste 15 persoane, un bilet de intrare pentru un adult e de 15 lei și 5 lei pentru copiii mai mari de 5 ani. Intrarea este gratuită pentru locuitorii comunei Drăgești și pentru toți copiii sub vârsta de 5 ani, precum și pentru persoanele cu handicap.

Peștera Stracoș este dotată cu un sistem de iluminare și monitorizare. În mai multe puncte din interior sunt montați senzori care măsoară nivelul de CO2, temperatură, umiditate și curenți. Totodată, la intrare există un sistem care contorizează intrările și ieșirile. Peștera este alimentată cu energie electrică verde 100%, de la panourile fotovoltaice amplasate în apropiere.

Foto: cjbihor.ro

„Peștera Stracoș este inedită, pentru că se află într-o zonă unde nu ai peșteri, la doi pași de Oradea. Dincolo de faptul că îți aduce această secțiune în evoluția pământului cu fosile, cu biodiversitate, are și o componentă istorică legată de locuirea zonei. Cândva aici aveau loc anumite ritualuri, pentru că au fost găsite pumnale de sacrificiu medievale. Peștera este într-o zonă care te aduce printr-un peisaj fantastic de apă, calcar, fosile, floră”, a subliniat speologul și exploratorul Viorel Lascu, consultant în proiect.

Proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului de importanță comunitară Tășad” s-a realizat în cadrul unui parteneriat dintre Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider de proiect, Consiliul Județean Bihor și Primăria Drăgești.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului este de peste 11 milioane de lei cu TVA, 100% nerambursabilă.

Foto: cjbihor.ro

Ne găsești și pe Threads.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.