România ar putea avea cea mai mare campanie de împădurire. Se propune un buget de 1 miliard de euro

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, anunță că ministerul pe care îl conduce urmează să propună alocarea unui miliard de euro din bani europeni pentru împăduriri.

„Pe partea de păduri avem un consens în ceea ce priveşte alocarea, probabil că va fi o alocare de un miliard de euro pentru împăduriri. Noi, ca stat, am avut o performanţă absolut catastrofală, în ultimii 15 ani s-au plantat 50 de hectare de perdea forestieră, perdea forestieră care este un element absolut vital pentru protecţia culturilor agricole, pentru tot ce înseamnă peisaj modern şi amenajarea teritoriului în mod modern. 50 de hectare şi, întâmplător, unii dintre primarii care au făcut chestia asta au fost amendaţi de instituţii ale statului pentru că nu au respectat nu ştiu ce normative”, a declarat Cristian Ghinea într-un interviu acordat Europa FM.

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că Programul Național de Redresare și reziliență reprezintă „o mare șansă” pentru România și a afirmat că banii din PNRR „nu sunt doar bani de cheltuială pentru ce fantezii are fiecare”, ci trebuie să fie folosiți doar pentru reformă.

„Noi avem cadru legislativ foarte prost în România. Nu doar că nu reuşim să ne protejăm pădurile pe care le avem deja, dar nu reuşim deloc că plantăm pădure nouă, că de fapt asta este problema. Şi apoi o să vină: Romsilva dă vina pe ANIF, ANIF dă vina pe Romsilva, primăriile pe judeţe şi aşa mai departe. Este un dezastru acolo din punct de vedere legislativ. Şi atunci punem bani, anunţ un miliard de euro pentru împăduriri. Dar degeaba punem un miliard de euro dacă nu se vor putea face, pentru că şi până acum au fost nişte fonduri europene, mult mai mici, pe partea de dezvoltare rurală. A fost o linie de finanţare pentru plantarea de păduri, nu au fost folosiţi banii. Deci problema nu este doar de bani. (….) Trebuie să rupem pisica şi să rezolvăm partea legislativă” a adăugat ministrul.

Ministrul Ghinea a spus că există un grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai ministerelor Fondurilor Europene, Agriculturii și Mediului, iar în două săptămâni ar putea fi prezentată „o fișă de reformă” care să asigure alocarea a unui miliard de euro pentru împăduriri în România.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.