România a intrat în Stare de Alertă. Lista măsurilor pe care le-a luat Comitetul pentru Situații de Urgență

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au susținut, aseară, aproape de miezul nopții, o declarație de presă, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat „hotărârea privind aprobarea instituirii Stării de Alertă și a măsurilor necesare a fi menținute pentru prevenirea și răspândirea infecțiilor:

Art. 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară Stare de Alertă la nivel național pentru 30 de zile.

Art. 2 Măsurile de prevenire a infecțiilor sunt prevăzute în Anexa care face parte integrantă din Hotărâre.

Art.3  Regulile de desfăușrare a unor activități se adoptă prin ordin comun al ministrul Sănătății și al ministrului de competență de domeniul respectiv.

Art.4. Pentru alte măsuri, autoritățile administrative publice centrale și locale emit acte normative și administrative potrivit normelor de competență și activităților pe care le gestioneză.

Art.5. Hotărârea se va publica în Monitorul Oficial, alături de Anexa cu măsurile restrictive”.

Raed Arafat a declarat că, din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, locul de muncă și alte spații închise e obligatorie purtarea măștii. De asemenea, șeful DSU a recomandat în continuare, acolo unde este posibil, să se continue munca de la domiciliu. În cazul în care nu este posibil acest lucru, trebuie să fie luate măsuri de triaj epidemiologic și decalarea programului de lucru pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați.

„Instituțiile care lucrează cu publicul iau măsuri pentru organizarea activității: suprafață de minim 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade Celsius”, a precizat Raed Arafat.

Acesta a mai spus că e suspendată în continuare activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, cât și a teraselor. Nu se vor deschide nici centrele comerciale cu suprafața de peste 15.000 metri pătrați.

Vor fi deschise magazinele care vând alimente, produse alimentare, optică medicală, curățătoriile și cel care au acces din exterior.

Rămân în continuare suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări. Vor fi exceptate zborurile de transport, intervenție și umanitare. În ceea ce privește transportul rutier internațional de persoane, rămân în continuare suspendate cursele care fac legătura cu Italia, Franța, Germania, Spania și Turcia până la 1 iunie.

Raed Arafat a mai anunțat și că activitatea cabinetelor stomatologice va fi reluată, cu respectarea unor măsuri.

O altă măsură importantă este legată de persoanele care vin din străinătate. Astfel, toți cei care vin în țară vor intra în izolare la domiciliu. Cei care doresc să-și protejeze familiile și nu au posibilitate să stea la domiciliu pot alege carantina instituționalizată.

Vor rămâne închise punctele de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția traficului de marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia.

Circulația persoanelor va fi permisă în localitate fără declarație. În afara localității se vor putea face deplasări în următoarele situații: activități agricole, scop profesional, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vârstnice, deces membru de familie. Lista completă o găsiți aici.

Din 15 mai e permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane. Se vor deschide și parcurile, cu excepția locurilor de joacă.

Cursurile rămân suspendate în școli, iar după 2 iunie e posibilă pregătirea pentru elevii din clase terminale.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că din 15 mai se reiau și slujbele în afara bisericilor, se vor deschide hotelurile și saloanele de cosmetică cu respectarea unor reguli. De asemenea, se va relua transportul în comun în anumite condiții.

Vor fi reguli și pentru cabinetele stomatologice și spitalele ambulatorii non-COVID.

„Suntem în continuare în desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână. Momentul relaxării trebuie bine gestionat. Vom evalua aceste relaxări după 14 zile”, a mai spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.