ROBOR a ajuns la cea mai mică valoare din ultimele 7 luni

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, vineri, la 7,11% pe an, de la 7,14%.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, ultima dată când indicile a avut o valoare apropiată a fost pe 15 iulie 2022, când era la nivelul de 7,09%.

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,45% pe an, de la 7,47%, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,84%, de la 7,85%.

În același timp celălalt indice, care a apărut după ROBOR, IRCC, este de 5,71% pe an. Acesta se calculează ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul al III-lea 2022. Este în urcare de la 4,06, atât cât era în urmă cu trei luni.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.