Risc de avalanșă în Carpații Meridionali

FOTO: Kanenori /Pixabay.com
FOTO: Kanenori /Pixabay.com

Salvamontiștii atrag atenția că, din cauza ninsorilor care au căzut, există un risc crescut de producere a unor avalanșe în Carpații Meridionali. La altitudini de peste 1800 de metri, pericolul este evaluat la 3, pe o scară cuprinsă între 1 și 5. De asemenea, și în Bucegi există riscul de avalanșă în unele zone.

„La peste 1800 de metri, zăpada proaspătă depusă în ultimele 24 de ore este uşoară, cu coeziune scăzută între cristale, dar şi faţă de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate plăci de vânt, iar pe văi sau şi în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă.

Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Temperaturile coborâte vor încetini transformările cristalelor de zăpadă deja existente, care nu îşi vor modifica esenţial structura”, anunţă Salvamont Braşov, vineri seară.

Pericol de avalanșe există mai ales pe pantele suficient de înclinate. Zăpada nou depusă poate aluneca sau straturile mai vechi se pot disloca sau rupe.

„În zona 1500-1800 metri, stratul de zăpadă nou-depus a crescut, astfel încât, pe pantele înclinate, zăpada proaspătă va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanşarea de avalanşe dimensiuni mici şi medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări”, precizează Salvamont.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.