Rezultatele oficiale de la europarlamentare. Cum arată clasamentul partidelor

steag românia
Foto: michelbossart / pixabay.com

Rezultatele provizorii publicate de Biroul Electoral Central la ora 10:00, după centralizarea voturilor din peste 99% din secțiile de vot, arată că Alianța PSD-PNL este marele câștigător al alegerilor europarlamentare de duminică, 9 iunie.

Astfel, PSD-PNL au obținut peste 48% dintre voturile exprimate, pe locul doi aflându-se AUR, cu aproape 15%. Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a obținut un scor slab, de doar 8,63%.

Au reușit să treacă pragul electoral de 5% și UDMR și SOS România, partidul Dianei Șoșoacă. Un alt mare perdant este REPER, partidul europarlamentarului Dacian Cioloș, care nu a reușit să treacă pragul electoral. Singurul candidat independent care a obținut un mandat de europarlamentar este Nicolae Bogdănel-Ștefănuță, care este și la ora actuală eurodeputat afiliat Gruplui Verzilor în Parlamentul European.

Iată rezultatele provizorii publicate de Biroul Electoral Central în această dimineață, după centralizarea voturilor din 99,45% din secții:

Alianța electorală PSD-PNL, 48,67%
AUR, 14,95%
Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei), 8,63%
UDMR, 6,53%
SOS România, 5,04%
Nicolae Bogdănel-Ștefănuță, candidat independent (circa 270.800 de voturi), 3,05%

Nu au reușit să treacă pragul electoral cerut de lege:

REPER, 3,69%
Partidul Diaspora Unită, 1,79%
Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), 1,47%
Partidul Patrioților, 0,73%
Partidul România Mare, 0,66%
Partidul Alternativa Dreaptă, 0,45%
România Socialistă, 0,42%

Vlad Dan Gheorghe, 2,46%
Silvestru Dumitru Șoșoacă, 0,9%
Paula-Marinela Pîrvănescu, 0,57%

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.