Rezerva de oxigen a submarinului dispărut în apropiere de epava Titanicului se apropie de sfârșit

FOTO: Captură video OceanGate Expeditions
FOTO: Captură video OceanGate Expeditions

Echipele de salvatori continuă să caute submersibilul dispărut în apropierea epavei Titanicului. Eforturile sunt concentratate într-o zonă în care au fost detectate zgomote submarine, însă specialiștii implicați în căutări avertizează că este posibil ca sunetele să nu provină de la submarin.

În submersibilul „Titan” sunt cinci persoane care călătoreau în adâncuri către epava centenară a Titanicului. Era o o expediție turistică, iar fiecare călătorie avea o rezervă de oxigen care ajungea, teoretic, pentru 96 de ore. Însă experții mai spun și că rezerva este influențată și de alți factori. De exemplu, contează dacă nava mai are energie, dar și faptul că dacă oamenii de la bord au fost agitați, s-a consumat mai mult oxigen.

Submersibilul are o lungime de 6,7 metri și este operat de compania americană OceanGate Expeditions. Coborârea a fost început duminică, la ora locală 8:00. La un moment dat a fost pierdută contractul cu nava de sprijin de la suprafață.

Printre cei aflaţi la bordul submersibilului se numără miliardarul şi aventurierul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, şi omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetăţeni britanici. Exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, şi Stockton Rush, fondatorul şi directorul executiv al OceanGate, sunt, de asemenea, la bord.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.