Revoluție pentru mașinile electrice: Bateriile care se încarcă în 5 minute

FOTO: Joenomias/Pixabay.com
FOTO: Joenomias/Pixabay.com

O companie din Israel a dezvoltat o baterie pentru mașinile electrice care se încarcă aproape în același timp în care un șofer își face plinul cu benzină. Potrivit The Guardian, această invenție ar putea fi un pas important în folosirea mașinilor electrice, a căror încărcarea durează în mod normal cel puțin două ore.

„Costul nu mai este o barieră pentru trecerea la o mașină electrică, ci teama că vei rămâne blocat pe autostradă pentru că se termină bateria la mașină, ori că trebuie să aștepți două ore într-o stație de încărcare”, spune Doron Myersdorf, CEO al StoreDot, compania israeliană care a dezvoltat noul tip de baterie.

Bateriile create de StoreDot și produse de Eve Energy, companie din China, funcționează pe bază de litiu-ioni, exact ca la telefoane mobile, tablete sau laptopuri. Inventatorii israelieni au înlocuit grafitul folosit drept conductor în bateriile litiu-ioni cu nanoparticule semiconductoare prin care ionii trec mai ușor și mai rapid în timpul încărcări pentru a nu provoca un scurtcircuit al bateriei. Prin această metodă, reîncărcarea bateriei se face în doar câteva minute.

StoreDot a folosit nanoparticule pe bază de germaniu, însă are în plan să folosească siliciu, pentru că este mult mai ieftin. Compania mai transmite că prețul noilor baterii va rămâne același ca al bateriilor existente deja. Însă, o problemă este că încărcătoarele trebuie schimbate și instalate cele capabile să încarce rapid noile tipui de baterii.

Anul trecut, inginerii Universității din Pennsylvania au dezvoltat un tip de baterie asemănător, care poate încărca o mașină electrică în 10 minute și oferă o autonomie suplimentară de până la 320 de kilometri, potrivit UPI.com.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.