„Revoluție” la Botoșani. Proteste împotriva unui primar care n-a dat bani la urși și la capre

Sute de oameni s-au adunat în fața Primăriei din Corni și au cerut demisia primarului. Este a doua zi de proteste. Alesul local, Dorel Dorneanu, este acuzat de faptul că nu a susținut obiceiurile tradiționale de la sfârșit de an.

Oamenii spun că organizarea unor manifestări în comună dedicate obiceiurilor tradiționale a fost pe lista promisiunilor locale ale primarului Dorneanu.

Sătenii îl mai acuză pe primar și că a mers într-o localitate vecină pentru a asista la parada obiceiurilor de iarnă. Primarul spune că își asumă responsabilitatea eșecului, însă a pus totul pe lipsa de fonduri, potrivit BotosaniNews.ro.

„Nu s-a putut organiza aceste tradiții din punct de vedere tehnic, respectiv a fondurilor. Nu am avut o sponzorizare. Îmi asum această responsabilitate că s-a procedat greșit. Domnul Vasiliu, ce coordonează ansamblul, va fi susținut în continuare, iar pe data de 17 mai căminul cultural va fi gata”, a declarat primarul Dorel Dorneanu în fața mulțimii furioase.

Localnicii spun că din cauza primarului din Corni, se pierd tradițiile, care durează de sute de ani. După ce l-au huiduit, oamenii au pus manele în mod ironic și i-au cerut demisia. „Domnule primar, dacă urătura nu ți-a plăcut, poate pe manele te distrezi mai bine. Sfatul nostru ar fi să-ți dai demisia pentru că ești o demisie pentru satul ăsta”, a spus un protestatar de la o portavoce.

„Ei nu au fost autorizați să facă (n.r. să organizeze parada obiceiurilor de iarnă) din motivul că nu avem scena gata, nu avem unde și le-am spus băieților care au pus cerere acum un an de zile că nu avem condiții să organizăm și ei au făcut spontan pe stradă. Este treaba lor. Azi au făcut, la noi obiceiul este „se taie schinul”, cum se spune.

Se adună la mijlocul satului și se face un obicei că se termină sărbătorile. Vreo doi băieți care sunt mai instigatori, care nu sunt mulțumiți, și au zis să mergem „să tăiem schinul” la primar la poartă că nu ne-a dat bani. Am înțeles că au mers la mine la poartă. Dar ei trebuie să înțeleagă că sunt niște reguli”, a declarat primarul din Corni, potrivit știri.botoșani.ro.

Corni este atestată documentar de pe vremea lui Ștefan cel Mare.