Revelion 2012 în Budapesta. Cum arată orașul într-o noapte rece de iarnă

Budapesta_targ_de_craciun_03
Târgul de Crăciun din centrul orașului

Budapesta este minunată în această perioadă a anului și o alegere perfectă pentru a-ți petrece Revelionul: străzile și clădirile sunt iluminate cu mii de beculețe și de reflectoare, sălile de concert și de spectacol sunt pline, iar magazinele își aprind vitrinele vesele. Doar vântul tăios și rece tipic pentru pustă îți va da bătăi de cap, mai ales dacă ninge viscolit. Însă te vei putea încălzi la târgul tradițional de Crăciun din centrul orașului, la o cană de vin fiert, o porție de gulaș și de kurtoskalacs.

Pentru Revelionul 2012 petrecut la Budapesta agențiile de turism au pus la bătaie oferte în perioada 29 decembrie – 2 ianuarie. Un pachet turistic ce include patru nopți de cazare într-un hotel de trei stele, cina festivă de Revelion la restaurantul Citadella și transportul cu autocarul dus-întors costă 299 de euro.

Dacă nu vrei o masă festivă de Anul Nou (care costă 100-125 de euro) și îți asiguri singur transportul până la Budapesta, poți alege un hotel de două stele unde pentru un loc într-o cameră dublă vei plăti 80 de euro (trei nopți de cazare plus mic dejun) sau un hotel de trei stele (aproximativ 100-115 euro pentru trei nopți de cazare într-o cameră dublă cu mic dejun inclus). Cu autocarul, un drum dus-întors București-Budapesta costă 447 de lei. Cu avionul, un zbor dus-întors direct pe ruta București – Budapesta costă 237 – 255 de euro.

O strategie inteligentă și rezultate pe măsură

În urmă cu patru ani, capitala de pe Dunăre a început să se promoveze puternic drept o destinație turistică perfectă pentru sezonul rece: prin intermediul inițiativei „Budapest Winter Invasion” vizitatorii primeau gratis o noapte în plus în oraș, dacă rezervau locuri la hotelurile care participau la acest program.

„Scopul era de a prelungi sezonul turistic dincolo de vârful estival. Oferta era comunicată printr-un slogan inteligent (Everyone stays in Budapest longer than planned. Romans for 400 years, Ottomans for 150 years, Soviets for 45 years, you for one extra night free!”) şi printr-un website special, concentrat pe oportunităţile de petrecere a timpului liber şi activităţile culturale citadine pe timpul iernii”, arată autorii studiului „Strategia de marketing a orașului Budapesta”. Rezultatele au fost spectaculoase: numărul nopților de cazare a crescut cu aproximativ 25.500.

Așadar, dacă te decizi să vizitezi Budapesta în toiul iernii, nu rata câteva obiective care te vor face să uiți de frigul de-afară chiar și pe timpul nopții:

1. Băile termale Széchenyi. Complexul are trei bazine exterioare şi 12 interioare, fiind unul dintre cele mai mari din Europa. Tot aici vei găsi saune, cabine pentru masaj, săli de fitness și gimnastică aerobică. Iarna, cele mai căutate bazine sunt cele cu apă caldă (36-38 de grade Celsius), dar sunt și temerari care înoată în bazinul din curte unde apa are doar 26 de grade. Un bilet de intrare la băi costă între 3.100 şi 3.650 de forinţi (între 48 şi 57 de lei).

Budapesta_bai_01

Budapesta_bai

Budapesta_bai_00

Budapesta_bai_02

Budapesta_bai_03

Budapesta_bai_04

Budapesta_bai_05

Budapesta_bai_06

2. Barul de noapte Szimpla din districtul 7 din Budapesta. Cu ani în urmă, clădirea în care acum se află clubul Szimpla era abandonată, parțial ruinată, așa că autoritățile se gândeau serios să o demoleze. Însă grupurile de tineri care își făceau veacul în clădire s-au opus și au găsit investitori care au transformat clădirea într-un bar ce a devenit acum un simbol pentru viața de noapte în Budapesta. Interiorul a fost amenajat, dar fațada clădirii nu a fost reabilitată. În ideea că ruinele au un farmec al lor, pereții clădirii sunt și acum coșcoviți, tencuiala mai cade pe ici, pe colo, iar graffiti-urile sunt nelipsite.

Budapesta_bar_de_noapte

Budapesta_bar_de_noapte_00

Budapesta_bar_de_noapte_01

Budapesta_bar_de_noapte_02

3. Dealul castelului – cu biserica lui Matei Corvin, veche de 700 de ani, castelul Buda (ce găzduiește acum muzee și Biblioteca Națională) și Bastionul Pescarilor (o terasă în stil neogotic ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea ce oferă o panoramă senzațională asupra Dunării și a Pestei).

Budapesta_Unesco_00

Budapesta_Unesco

Budapesta_Unesco_01

Budapesta_Unesco_03

Budapesta_Dunare_00

Budapesta_Dunare_01

Budapesta_Unesco_02

Budapesta_biserica

4. Târgul de Crăciun din centrul orașului

Budapesta_targ_de_craciun_01

Budapesta_targ_de_craciun

Budapesta_targ_de_craciun_00

Budapesta_targ_de_craciun_02

Budapesta_targ_de_craciun_04

Budapesta_targ_de_craciun_05

5. Parlamentul, Dunărea și podurile dintre Buda și Pesta.

Budapesta_pod_dunare

Budapesta_pod_dunare_00

Budapesta_parlament

FOTOGRAFII: Andreea Dogar