Retenția angajaților și birourile viitorului: 4 moduri prin care îți poți construi o strategie eficientă

Modul în care oamenii, comunitățile și afacerile funcționează s-a schimbat radical în ultimii doi ani, iar contextul actual a creat noi provocări pentru mediul de afaceri. Birourile viitorului vor fi regândite pentru a satisface noile nevoi ale angajaților și a crește rata de retenție a acestora. Iată patru moduri prin care poate fi construită o strategie eficientă.  

  1. Regândirea birourilor

Cu toate că s-a bucurat de succes la începutul pandemiei de COVID-19, sistemul work-from-home nu va fi implementat decât de o mică parte a afacerilor. Biroul rămâne principalul spațiu de desfășurare al activităților și locul în care creativitatea și productivitatea au cel mai mult de câștigat. Principalul motiv de îngrijorare al angajaților care își reiau activitățile în spațiile de lucru fizice este legat de siguranța sanitară. Birourile viitorului vor fi regândite, iar tehnologiile de dezinfecție a aerului pentru a menține mediul interior cât mai sănătos posibil, sistemele de dezinfecție și de purificare a aerului cu raze UV în lifturi sau tehnologii de autocurățare aplicate pe suprafețe  vor deveni esențiale. 

În acest context, Liviu Tudor, proprietar român de spații de birouri, împreună cu o echipă de specialiști din mai multe domenii, au dezvoltat certificarea IMMUNE Building Standard™, ce cuprinde 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale. Standardul IMMUNEare la bază criterii coerente, tehnologii, dispozitive, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi, care au ca scop buna gestionare, pe termen lung, a potențialelor amenințări de tip patogen, protejarea rezidenților clădirilor de birouri și susținerea excelenței în mediul de business. 

  1. Birourile ce oferă confortul de acasă

Pe lângă siguranță sanitară, biroul viitorului trebuie să le ofere oamenilor și confort. Orice organizație care își propune să aibă o rată de retenție mare a angajaților și să atragă talente de top ar trebui să pună accent atât pe sănătatea fizică, cât și pe cea emoțională.  Prin urmare, clădirile de birouri vor avea zone de relaxare, care să recreeze confortul de acasă în timpul pauzelor de lucru. De asemenea, birourile amenajate în stilul cafenea sau restaurant vor contribui la starea de bine a angajaților. Extrem de importante vor fi și terasele sau spațiile verzi din jurul clădirilor, unde oamenii să poată socializa. 

  1. Spațiile de coworking și birourile satelit

În viitorul apropiat, din clădirile de birouri nu vor lipsi nici spațiile de coworking care să inspire relaxare și siguranță. Sălile de ședințe de dimensiuni reduse și cochete vor fi extrem de apreciate și vor avea rolul de a încuraja creativitatea în timpul sesiunilor de brainstorming. De asemenea, spațiile tip cabină telefonică, care să asigure intimitatea în timpul convorbirilor sau videoconferințelor, vor fi tot mai des întâlnite în clădirile de birouri post-pandemice. 

O altă strategie de retenție a angajaților va fi aceea de a le oferi oportunitatea de a se afla cât mai aproape de casă. Pentru a le satisface această nevoie, companiile vor închiria birouri satelit, situate în zone diferite ale orașului. Acestea vor contribui la starea de bine a angajaților, datorită accesului facil și a condițiilor moderne, și îi vor ajuta să facă mai ușor tranziția de la munca remote la cea în locații sigure din punct de vedere sanitar. De asemenea, spațiile de lucru satelit pot fi folosite și ca birouri virtuale, pentru proiecte de lucru pe durată determinată, în care companiile și angajații să aibă acces la facilitățile oferite de clădirile moderne. 

  1. Soluții pentru toate nevoile angajaților

Nu în ultimul rând, biroul viitorului va trebui să ofere soluții pentru toate nevoile angajaților. Facilitățile din jurul spațiilor de lucru vor fi extrem de importante și apreciate. Pentru cei care vor să-și știe copiii în siguranță în timp ce ei sunt la lucru va conta enorm existența unor grădinițe și școli în apropierea biroului. De asemenea, clinicile medicale și terenurile de sport din împrejurimi vor avea un rol major în retenția angajaților. 

Acestea sunt cele patru moduri prin care orice companie își poate construi o strategie eficientă de a-și păstra cei mai buni oameni și de a atrage noi talente de top. Birourile viitorului vor trebui să le ofere angajaților siguranță atât din punct de vedere al sănătății fizice, cât și emoționale. 

Sursa foto: Shutterstock