Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: ”Ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a mortalității”

FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com
FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com

Alexandru Rafila, directorul Societății Române de Microbiologie, a declarat că în următoarele săptămâni va crește numărul pacienților care au nevoie de terapie intensivă, dar și numărul deceselor provocate de Covid-19.

Rafila spune că, statistic, 5% din pacienții Covid-19 dezvoltă o formă gravă a bolii și au nevoie de tratament specializat.

”E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp. În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității”, a declarat, pentru Digi24, Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS a mai spus că numărul de cazuri noi anunțat luni (n.r. – 823) nu înseamnă o scădere, pentru că multe laboratoare de testare private nu lucrează duminica.

”Noi avem undeva între 10 şi 14 la sută teste pozitive în ultima perioadă, un procent apreciabil, care se menţine ridicat de mai multe săptămâni”, a spus Rafila.

Sopecialistul a mai spus că evoluția epidemiei în România este una predictibilă, dar și că sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit pentru gestionarea valului de cazuri grave care urmează să apară în perioada următoare.