Renovarea locuinței – De ce ai nevoie și cum poți planifica această operațiune amplă

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Renovarea casei poate fi un demers care să îți consume destul de multă energie, însă nu trebuie să îți consume foarte mulți bani. Totul trebuie planificat din timp, cu multă atenție, trebuie conceput un plan bine pus la punct și înainte de a începe totul trebuie făcută o vizită la un magazin de specialitate pentru a te dota cu toate uneltele necesare pe care nu le ai încă. De la un ciocan rotopercutor până la trusa de scule și materiale de construcție necesare pentru fiecare cameră în parte.

Dacă te decizi și ți-ai luat inima în dinți, primul pas este să pui pe hârtie planul renovării.  Stabilește exact ce vrei să faci, stabilește un cost al lucrărilor încă de la început în care să incluzi materialele dar și mâna de lucru și încearcă să nu depășești bugetul sub nicio formă.

Cum arată planul de renovare a unei locuințe

Un plan poate fi adaptat în funcție de nevoile tale, iar structura lui indiferent de buget poate fi următoarea:

Stabilirea reparațiilor ce urmează să fie făcute, de la zugrăvit până la lucrări ample, și stabilirea spațiilor care urmează să fie îmbunătățite. Ulterior, fiecare încăpere ce urmează să fie renovată va avea nevoie de un plan de lucru propriu.

Urmează o evaluare a gradului de intervenție în cursul renovării. Poți aplica un strat nou de vopsea sau poți să te extinzi, incluzând și un proces care să presupună intervenții la instalațiile electrice sau sanitare. Gândește-te foarte bine la acest punct al planului deoarece e greșit să faci o renovare superficială dacă instalația de apă are probleme deoarece vei ajunge într-un final să cheltui chiar mai mult decât îți propuseseși.

Bugetul trebuie calculat cu mare atenție, în funcție de toate aceste detalii. Nu trebuie să te zgârcești la materiale pentru că de calitatea lor depinde și durabilitatea proiectului tău. O investiție bună va crește și valoarea casei tale.

Stabilește exact care sunt renovările necesare și analizează fiecare etapă. E important să realizezi înainte de începerea renovării ce lucrări poți face singur și unde vei avea nevoie să angajezi meșteri pricepuți.

Cu siguranță, în alcătuirea planului vor apărea și lucruri și detalii pe care nu le înțelegi pe deplin. Apelează la specialiști și cere sfatul celor care se pricep, eventual cere chiar și o a doua opinie și decizia finală nu o lua decât atunci când îți este foarte clar ceea ce vrei să faci. O lucrare pornită nu se mai poate schimba decât cu costuri suplimentare foarte mari care nu merită.

Nu în ultimul rând, gândește-te încă de la început că dacă lucrările de renovare au loc în casa în care și locuiești totul va fi dat peste cap cel puțin o perioadă de timp, așa că gândește-te la măsuri care să limiteze disconfortul. De exemplu, poți să îți faci o provizie de preparate congelate, conserve sau semipreparate, dacă renovezi bucătăria, pentru că e clar că accesul va fi mai dificil în acea încăpere. Strategia pe care o abordează cei mai mulți oameni atunci când renovează locuința în care și locuiesc deja este să renoveze câte o încăpere pe rând, pentru un disconfort ceva mai redus.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.