Renașterea unuia dintre cele mai frumoase castele din România

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Despre Castelul Karolyi din Carei se spune că este „Peleșul Transilvaniei”. Datează de la sfârșitul secolului al XV-lea și a fost prima rezidență cunoscută a familiei Karolyi la Carei. A fost reabilitat cu fonduri europene și și-a recăpatat strălucirea de altădată.

De-a lungul timpului, castelul a fost reședință, școală, sanatoriu, cazino și muzeu.

„Din 1400 până astăzi a trecut prin foarte multe transformări: casă de piatră, apoi au fost adăugate turnurile și bastionul, plus capela familiei. Ei aveau o capelă separată, aici țineau slujbele. Pe vremea comunismului, aici erau săli de repetiții. În capelă se cânta.

Ce e important de știut, la reabilitare au fost schimbate instalațiile, la fundație s-a lucrat foarte mult. În interiorul castelului, toate elementele sunt cele originale.

Aici vedem bastionul, partea de capelă. Sunt mai multe influențe, asta îl face mai interesant, are 100 de camere, aproape toate ocupate.

După anii ’90, noi spunem că a intrat într-un proces de ‘reabilitare nereușită’, a fost o idee de a aduce aici trofeele de vânătoare ale fostului dictator Ceaușescu, după care nu a mai existat finanțare. Lucrările au fost oprite, instituțiile de cultură scoase și a fost lăsat în paragină mai rău decât înainte.

În anii 2000 a venit ideea de reabilitare prin fonduri europene”, a explicat directorul Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, pentru Digi24.

Astăzi, castelul găzduiește mai multe expoziții care pot fi vizitate, iar turiștii pot admira, printre altele, sala de baluri, o capelă, mai multe camere cu mobilier vechi și multe alte lucruri.

Vă recomandăm și: