Referendum Macedonia. Pragul pentru schimbarea numelui nu a fost atins

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Referendum Macedonia. Referendumul din Macedonia, prin care cetățenii erau invitați să spună dacă sunt de acord sau nu cu schimbarea numelui țării în Macedonia de Nord, se pare că va fi invalidat deoarece la urne s-au prezentat prea puțini macedoneni.

Doar 36% dintre macedonenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, pragul necesar pentru validarea referendumului fiind de 50%, anunță BBC.

Însă, dintre cei care au votat, 90% au spus că sunt de acord cu schimbarea numelui țării în Macedonia de Nord. Din acest motiv, premierul țării a cerut Parlamentului să „confirme voința majorității”.

Scopul votului era să pună punct unei dispute vechi cu Grecia, țară care are propria sa regiune numită Macedonia.

Astfel, Guvernul de la Atena a arătat că nu se va mai opune dorinței Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană și la NATO dacă numele va fi schimbat.

Până acum au fost numărate 85% dintre voturi, însă campania făcută de unii naționaliști, inclusiv de președintele țării, de a boicota referendumul, se pare că a dat rezultate, mai notează BBC.

O bună parte dintre tinerii macedoneni au fost în favoarea schimbării numelui, declarându-se pentru o „Macedonie europeană”.

Referendum Macedonia – disputa cu Grecia

Macedonia și-a declarat independența în 1991, în timpul destrămării Iugoslaviei. Însă Grecia s-a opus ca noul său vecin să ia numele Macedonia.

În antichitate, atât Macedonia de astăzi, cât și partea de nord a Greciei, făceau parte din provincia romană numită Macedonia.

Din cauza Greciei, ONU a fost forțată să se refere la noua țară drept „fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”.

Totodată, Grecia a votat împotriva aderării Macedoniei la NATO în 2008, și i-a blocat și aderarea la Uniunea Europeană.

Referendum Macedonia – „O facem pentru viitorul nostru în UE și NATO”

„Cetățenii noștri s-au săturat de această problemă”, a declarat ministrul Informației din Macedonia, Damjan Manchevski.

„Nu ne schimbăm numele pentru că ne dorim acest lucru. O facem pentru viitorul nostru în UE și NATO”, a declarat pentru BBC și premierul țării, Zoran Zaev.

În schimb, naționaliștii au considerat că schimbarea numelui din dorința Greciei „va umili Macedonia” și va reprezenta „o sinucidere istorică”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.