RECORD. Amendă de 35 de milioane de euro dată în București pentru defrișarea și diminuarea unui spațiu verde

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat marți că Poliția Locală a aplicat o amendă de 35 de milioane de euro pentru Maria Cocoru, proprietara unei zone retrocedate din Parcul Titan (IOR) care a fost defrișată.

”Am venit să anunțăm amenda dată de Poliția Locală, de 35 de milioane de euro, proprietarei terenului, doamna Cocoru. În sfârșit, Poliția Locală se comportă ca o autoritate. Am avut de-a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor.

E un articol din legea 24/2007, care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde, și e foarte important ca acest articol să rămână în lege. Unele propuneri ar face ca acest articol să dispară”, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă în Parcul Titan.

Ulterior, un oficial din primărie a declarat că amenda de 174 milioane lei (circa 35 de milioane de euro) a fost dată proprietarei terenului pentru încălcarea articolului 5, litera h din legea 24/2007.

Este vorba despre un spațiu de 11 hectare care făcea parte din Parcul Titan. În zonă au avut loc mai multe incendii de vegetație și copaci ar fi fost uscați intenționat.

Peste 5.000 de arbori au fost otrăviți, uscați, tăiați și transportați la o destinație necunoscută sau sunt lăsați în stive pe teren, conform viceprimarului USR. O plângere penală pentru distrugere, poluare și furt de material lemnos de pe terenul retrocedat din Parcul IOR, a fost depusă în urmă cu două săptămâni de mai mulți consilieri și aleși locali USR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.