Record absolut de cazuri noi de COVID-19 în România

FOTO: mariohagen/Pixabay.com
FOTO: mariohagen/Pixabay.com

România a atins un record absolut de cazuri de COVID-19, de la începutul pandemiei. Au fost anunțate 19.100 de infecții noi. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 43 de decese. Până acum, pe 19 octombrie 2021 s-au anunțat cele mai multe cazuri. Atunci au fost raportate 18.863 de cazuri. În aceeași zi au fost anunțate și 574 de decese.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri că în perioada următoare va crește numărul persoanelor confirmate cu coronavirus, deoarece, pe de o parte, tulpina nouă este mult mai transmisibilă și, pe de altă parte, pentru că a crescut capacitatea de testare, săptămna viitoare aceasta urmând să ajungă la 100.000 de teste pe zi.

„Nu așteptăm pasivi că oamenii să se imbolnăvească și să se interneze, ci am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliu l populației, organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților și trimiterea pentru asistență medicală spitalicească doar a celor care au nevoie. Peste 3.200 de cabinete de medicină de familie au semnat contracte cu casele județene și au început să testeze.

Ieri (marți – n.r.) a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii, am ajuns la 90.000 teste într-o zi. Creștrea testării va continua, vom ajunge săptămâna viitoare la peste 100.000 de teste și implicit va crește și numărul de persoane detectate.

Numărul de persoane infectate va crește pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmibilă, cifrele din această perioada sunt incomparabil mai mari decât cele din perioadele anterioare.

Al doilea motiv de creștere a numărului de persoane detectate va fi din cauza creșterii capacității de testare, pentru că cine are o suspiciune se poate testa.

Mai avem 100 de centre care trebuie operaionalizate, trebuie avizate întâi de direcțiile de sănătate publică și apoi să încheie contractele cu casele. Majoritatea acestor centre din cele 230 vor fi operaționale până la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila.