Reacțiile lui Voiculescu, Cîțu și Arafat, după ce trei pacienți au murit în unitatea mobilă „Victor Babeș” din cauza instalației de oxigen

Sursa: tion.ro

O defecție a instalației de oxigen de la unitatea mobilă AIT de la Spitalul Babeș a dus la decesul a trei pacienți. Serviciul Omoruri a declanșat o anchetă.

„Azi (n.r. ieri, 12 aprilie) în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați. O anchetă penală este în desfășurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici. Condoleanțe pentru familiile îndurerate!”, a scris ministrul pe Facebook.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că persoanele vinovate de producerea tragediei de la Spitalul Babeș vor fi pedepsite.

„Din ce știm până acum se pare că este un accident, dar a început și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne, i-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă și mai transparentă pentru că toți vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă.

Suntem într-un război cu această pandemie de un an de zile. Presiunea pe spitale este foarte mare. Presiunea pe secțiile de terapie intensivă este foarte mare. Trebuie cu toții să ajutăm, și de aceea am vorbit în ultima perioadă despre campania de vaccinare. Este singura soluție în acest moment, este foarte important”, a declarat Florin Cîțu.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că tragedia a fost din cauza creșterii presiunii oxigenului.

El a adăugat că acest TIR de terapie intensivă a funcționat timp de mai multe luni, fără probleme, în Argeș, și că toate unitățile mobile ATI sunt în garanție și „au fost verificate cam o dată la 2-3 luni”.

Aarafat a spus că presiunea oxigenului trebuie să fie în jur de 5,8 Bari, dar a crescut peste acest nivel. „Ventilatoarele sunt de fabricație americană, când presiunea depășește 6 Bari intră în sistem de autoprotecție și se opresc. Asta se pare că s-a întâmplat azi, când ventilatoarele s-au oprit toate”, a spus Arafat într-o conferință de presă.

El a spus că la spital se afla un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele, care venise acolo dintr-un alt motiv, dar că acesta nu a vrut să intre în unitatea mobilă să ajute, deoarece acolo erau pacienți COVID.

„A preferat să rămână afară și să dea anumite indicații colegilor din TIR”, a spus Arafat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.