Reacția Rusiei, după ce șeful Armatei Române a spus că trebuie să fim pregătiți pentru război

Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române
Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, spune că declarația șefului de Stat Major al Apărării, care avertiza că populația României trebuie să fie pregătită pentru război se înscrie în seria declarațiilor făcute la presiunea liderilor politici.

„Ce a spus generalul Gheorghiţă Vlad în interviul acordat presei reprezintă o afacere internă a României. El pleacă de la premisa că cineva ameninţă România din afară şi destul de transparent arată cu degetul spre Rusia. Rusia nu reprezintă nicio ameninţare la adresa României. Dar de îndată ce România invită şi mai multe trupe, se declară îngrijorată de serviciul militar, atunci sigur că nişte consecinţe trebuie prevăzute. Vorbim în mod deschis despre ele, dar în niciun caz nu căutăm război. (…)

În ceea ce priveşte detaliile, sigur, nu este treaba mea să le comentez. Altfel, ce aţi găsit aşa de interesant, aşa de surprinzător în interviul domnului Vlad Gheorghiţă? A fost un interviu obişnuit. V-am dat exemple similare (cu oficiali militari – n.r.) din Cehia, Polonia, Estonia, Lituania – toate încurajează un fel de isterie militară şi sunt împinse şi rostogolite de liderii politici. Sigur, ei (comandanţii militari – n.r.) îşi fac treaba aşa cum ştiu ei mai bine pentru funcţia şi îndatoririle pe care le au”, a declarat amabasadorul rus la București, potrivit Știrile ProTV.

Ce a spus generaul român

Generalul Gheorghiță Vlad a cerut, astfel, ca populația României să fie pregătită pentru extinderea războiului din Ucraina și e convins că „Rusia nu se va opri aici”.

„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a subliniat el, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă.

Totodată, generalul a spus că MApN a depus în Parlament un proiect care modifică legea privind pregătirea populației pentru apărare: „Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului.”

Declarația șefului Armatei Române vine în contextul în care și alți șefi de armată din Europa au cerut ca țările să ia măsuri și să se pregătească pentru a descuraja orice intenție a Rusiei de a ataca un alt stat în viitor.