Reacția lui Tudorel Toader după ce Kovesi a câștigat la CEDO

Tudorel Toader FOTO: gov.ro
Tudorel Toader FOTO: gov.ro

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a cerut demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de șef al Departamentului Național Anticorupție, a spus că decizia oricărei instanțe nu se comentează.

Toader a spus că nu el este cel care a demis-o pe Laura Codruța Kovesi, iar în procesul de demitere au existat trei factori.

„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu, ca ministru, am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii. CCR a luat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii.

Ministrul nu are drept de sesizare a CCR, acest drept îl are președintele, o au președinții Camerei Deputatilor și a Senatului sau Guvernul. Decizia CCR a făcut revocarea Laurei Codruța Kovesi, Klaus Iohannis a pus în aplicare o decizie CCR, nu propunerea mea. Raportul nu are efecte juridice”, a declarat Tudorel Toader, pentru bzi.ro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că România a încălcat drepturile omului în cazul demiterii fostei șefi a Departamentului Național Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

În minuta instanței europene se precizează că fostei șefe a DNA i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Laura Codruța Kovesi, care acum este procurorul șef al Parchetului European, a reclamat la CEDO faptul că demiterea din funcția de procuror-șef al DNA, din 9 iulie 2018, în urma unei decizii a Curții Constituționale, a fost făcută cu încălcarea a două drepturi fundamentale.

Este vorba despre dreptul la un proces echitabil, având în vedere că nu a avut acces la o instanță să-și apere drepturile cu privire la revocarea disciplinară din funcția de procuror șef al DNA.

De asemenea, Kovei a reclamat că nu a avut dreptul la liberă exprimare. Mai exact, ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a cerut demiterea sa în baza unei evaluări făcute după ce fostul șef DNA s-a exprimat public cu privire la mai multe reforme legislative care afectau sistemul judiciar.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.