Reacția lui Klaus Iohannis după anunțul lui Putin legat de independența regiunilor separatiste

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis că România condamnă recunoașterea de către Rusia a celor două regiuni din estul Ucrainei ca stat independente și a spus că trebuie un răspuns „sever” al comunității internaționale. Iohannis mai spune, într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Twitter, că Rusia încalcă obligațiile Acordurilor de la Minsk și „amenință pacea și securitatea globală”.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, se arată în declarația lui Klaus Iohannis, transmisă de Palatul Cotroceni”, se arată în mesajul președintelui, postat luni seară pe Twitter.