Reacția Comisiei Europene cu privire la revocarea procurorului general

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt pe probleme ale statului de drept și drepturi fundamentale, Christian Wigand, a transmis că procedura împotriva procurorului general al României ridică îngrijorări.

Wigand a răspuns unei solicitări făcute de jurnaliștii de la Hotnews.ro.

„În urma procedurii împotriva șefului Direcției Naționale Anticorupție la începutul acestui an, procedura împotriva procurorului general ridică îngrijorări.

Procedurile robuste și independente de demitere și de numire a procurorilor de rang înalt au fost întotdeauna un element-cheie în recomandările noastre.

Comisia va aborda situația generală din România în viitorul raport în Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție (MCV) din 13 noiembrie”, a precizat Christian Wigand, potrivit Hotnews.ro.

Premierul Viorica Dăncilă nu a vrut să facă prea multe comentarii legate de decizia luată de Tudorel Toader cu privire la revocarea lui Augustin Lazăr.

„Nu trebuie să fiu eu mulțumită. Avem ministru al Justiției, ieri a făcut o propunere documentată, vom vedea care este cursul”, a spus Dăncilă.

Tudorel Toader a prezentat aseară 20 de motive pentru care procurorul Augustin Lazăr ar trebui să fie revocat. Acestea sunt:

1. Procurorul general a susținut vehement lipsa unui temei legal pentru evaluarea procurorului șef de la DNA. A avansat ideea unui conflict între procurori și ministru pentru a încerca să împiedice evaluarea procurorului șef al DNA.

2. Din dosarul de candidatură la funcția de procuror general lipsea evaluarea.

3. Faptele reținute în sarcina procurorului sef DNA sunt în aceeași măsură imputabile procurorului general.

4. Ignorarea situațiilor de criză.

5. Susținerea deciziei secției de procurori a CSM de a scoate din raportul privind DNA pasaje critice din raportul Inspecției Judiciare

6. Discursuri publice cu caracter politic, acuzații fără precedent la adresa autorităților statului, ale puterii legislative, executive.

7. Practicarea și încurajarea unor comportamente contrare obligatiilor constituționale și legale. Folosirea cu plăcere a sintagmei niște inculpați de rang înalt.

8. Abdicarea de la garanții constituționale: prezumția de nevinovăție

9. Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerespectării.

10. Neîndeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de management, reducerea delegărilor.

11. Neîndeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de management, scăderea operativității în activitatea Ministerului Public.

12. Neîndeplinirea obligațiilor legale în îndeplinirea politicii penale.

13. Contestarea legilor justiției, ulterior controlului de constituționalitate.

14. Criticarea hotărârilor judecătorești și a judecătorilor.

15. Tergiversarea procedurilor în cazul propunerii pentru șefia DNA, Adina Florea.

16. Deciziile luate în cazul dosarului privind protestul din 10 august, încălcarea unui ordin privind mutarea procurorilor de la Tribunal la Parchet. Anularea propriului ordin.

17. Acreditarea unui alt statut constituțional al ministerului public și al procurorilor.

18. Încălcarea legii prin semnarea unor protocoale, crearea unor premise pentru o justiție paralelă.

19. Ascunderea adevărului privind respectivele protocoale.

20. Inadvertența în discursul public în cazul protocoalelor. A fost un gest de sfidare, crede Tudorel Toader.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.