Raport sumbru al Comisiei Europene pentru România: Corupție, deficite și progrese limitate!

guvern palatul victoria
Foto: Rabanus Flavus (Wikimedia Commons)

Comisia Europeană și-a exprimat încă o dată numeroasele îngrijorări față de situația din România, în raportul semestrial de țară, publicat azi.

”În absența unor eforturi consistente de reformare, dar și creșterea deficitelor pun în pericol menținerea creșterii economice în România”, așa începe sumarul raportului publicat azi de Comisia Europeană, pe care îl găsiți aici.

Comisia Europeană, care distribuie bugetul Uniunii Europene, consideră că țara noastră a făcut progrese limitate în ceea ce privește corectarea deficitului bugetar – cea mai importantă recomandare a Executivului european.

România n-a făcut niciun progres în ceea ce privește fiscalitatea, susține raportul de țară al Comisiei Europene, în timp ce în domeniul colectării de taxe s-au făcut doar progrese limitate.

Comisia Europeană este ”îngrijorată privind impactul negativ asupra sistemului de justiție și a capacității sale de a investiga corupția la nivel înalt persistă, atât timp cât România nu ia măsuri coercitive”.

În esență, Comisia este nemulțumită de presiunea politică exercitată asupra sistemului judiciar în ultimii trei ani, care a afectat ”eficiența, calitatea, independența sistemului de justiție și capacitatea acestuia de a investiga și sancționa corupția la nivel înalt”.

Corupția continuă să fie o problemă majoră pentru mediul de afaceri din România. Un sondaj Eurobarometru pentru afaceri din 2019 arată că 88% dintre companii consideră corupția drept o problemă serioasă pentru ele, atunci când fac afaceri în România.

Comisia Europeană a observat și că România n-a făcut niciun progres în ceea ce privește sistemul public de pensii, dar și în multe alte domenii, de la educație la protecția mediului.

Populația României a scăzut cu 3,8 milioane de locuitori din 1990 până acum și va scădea, potrivit proiecțiilor Comisiei, până la 15 milioane de locuitori până în anul 2070.